Загиблих вже 53 після землетрусу в Туреччині

01.11.2020 12:20   -

Рятувальники вирвали 70-річного чоловіка з обваленої будівлі на заході Туреччини в неділю, приблизно через 34 години після сильного землетрусу в Егейському морі, який відбувся в Туреччині та Греції, загинуло щонайменше 53 людини, – повідомляє Associated Press, (AP) ІЗМІР, Туреччина.

Це була остання серія чудових порятунків пошуково-рятувальних груп після землетрусу в п’ятницю вдень, який був зосереджений на Егейському північному сході грецького острова Самос.

Землетрус спричинив невелике цунамі в районі Сеферіхісар в Ізмірі, потопивши одну літню жінку та на Самосі. Поштовхи відчувалися по всій західній Туреччині, в тому числі в Стамбулі, а також у столиці Греції Афінах.

У Туреччині поєднання старих будівель та погано регульоване дешеве нове будівництво, що може призвести до серйозних збитків та смерті людей під час землетрусів. 

Віце-президент заявив, що буде зруйновано 26 сильно пошкоджених будівель. “Вбиває не землетрус, а будівлі”, – сказав Октай, повторюючи загальнопоширене гасло.

Понад 5700 співробітників було задіяно для рятувальних робіт, а сотні інших – для розподілу їжі, екстреної допомоги та контролю за пошкодженнями будівель.

70-year-old pulled out alive as Turkey quake death toll hits 46 | The Times  of Israel

Незрозуміло, скільки ще людей залишилось під завалами. Турецькі ЗМІ повідомляють, що ще трьох людей витягли в неділю з одного обваленого житлового будинку, але їхні умови не були відомі.

З завалів також врятовано собак, котів та кроликів.

Турецьке агентство з питань стихійних лих заявило, що лише в Туреччині постраждало майже 900 людей.

Death toll reaches 30 in quake that hit Turkey, Greek island

Туреччина розташована на перетині ліній розломів і схильна до землетрусів. У 1999 році два потужні землетруси вбили близько 18 000 людей на північному заході Туреччини. Землетруси трапляються і в Греції.

У рідкісному прояві єдності в час, коли останніми місяцями були напружені двосторонні відносини, урядовці Греції та Туреччини висловили взаємні співчуття з приводу загиблих, а також заяви про солідарність після руйнувань від землетрусів.

Землетрус стався, коли Туреччина вже боролася з економічним спадом та пандемією коронавірусу. Наразі в Туреччині загинуло понад 10 000 людей із вірусом, а деякі експерти звинуватили уряд у приховуванні справжнього впливу вірусу шляхом підрахунку випадків.