Поляки маршами виступили проти правлячої партії PiS і рішення суду щодо заборони абортів

01.11.2020 11:40   -

Десятки тисяч поляків приєдналися до маршу у Варшаві у п’ятницю, найбільшого за дев’ять днів протестів проти рішення вищого суду країни минулого тижня, яке встановило майже повну заборону абортів, позбавило небагатьох правових підстав, які залишалися для абортів у Польщі, віддалило переважно католицьку країну від загальноєвропейських традицій.

Після набрання чинності постановою жінки зможуть законно перервати вагітність лише у випадку зґвалтування, інцесту або загрози своєму здоров’ю.

Ми хочемо, щоб уряд подав у відставку. Сьогодні ми йдемо пішки, але це ще не кінець, у понеділок ми знову блокуємо, – кричала Марта Лемпарт, лідер Національного жіночого страйку. Організований OSK, марш залучив сто тисяч учасників з усієї країни. Центр Варшави був заблокований, – warszawa.wyborcza.

Strajk Kobiet w Warszawie. Podsumowanie piątkowego protestu na zdjęciach |  Fotoblogia.pl

Речник Столичної комендатури поліції Сильвестер Марчак додав, що п’ятничний протест «Марш на Варшаву», ініційований Страйком жінок, був найбільшим серед усіх, що відбувалися у Варшаві після оголошення Конституційним судом рішення щодо абортів. За словами речниці столичної ратуші Кароліни Ґалецької, близько 21 години на варшавські вулиці вийшло 100 тисяч людей.

На початку демонстрації військові міліціонери вишикувались на вулицях, дехто був у спорядженні.

Старший комісар Сильвестер Марчак заявив, що, беручи до уваги велику кількість учасників протестів, котрі відбулися у Варшаві у п’ятницю ввечері, можна сказати, що їхній перебіг був дуже спокійним. Під час прес-конференції у суботу він повідомив, що поліція затримала 37 осіб – здебільшого футбольних хуліганів:

«Якщо йдеться про сам протест, то це слід оцінити дуже позитивно. Безумовно, виникли інциденти у декількох місцях. Найсерйозніші, про які слід згадати, – це, безперечно, на початку на Замковій площі, на кільці де Ґолля, а також у низці окремих місць на всьому шляху цієї ходи. Цим була зумовлена необхідність втручання з боку поліції».

Протест у п’ятницю, 30 жовтня, розпочався у центрі Варшави, а закінчився на Жолібожі, одному з районів польської столиці, перед домом Ярослава Качинського. Демонстрації відбувалися також в багатьох інших містах Польщі, – інформує polskieradio.

Strajk kobiet. Protest pod TVP oraz na Nowym Świecie ze społecznościami LGBT

Не зважаючи на суворі правила, що обмежують збори до п’яти людей під час пандемії коронавірусу, демонстранти пройшли вулицями центральної Варшави, несучи чорні парасольки – символ протесту проти прав на аборти в Польщі та банери з написом “Я думаю, я відчуваю, я вирішую”, “моє тіло – мій вибір” або “Бог це жінка”.

Strajk kobiet. Jakie są plany protestujących na czwartek? - Wiadomości

Як додав Сильвестер Марчак, переважна більшість затриманих – це футбольні хулігани. Як повідомляє Польське пресове агентство, на учасників протестів нападали невеликі агресивні групи молодих чоловіків, вдягнених у чорний одяг, кидаючи у них вибухові пакети та інші предмети, а також б’ючи маніфестант

Столична поліція оприлюднила фотографії небезпечних предметів, що мали з собою нападники. «У затриманих були вилучені різноманітні палиці, зокрема телескопічні, розсіювачі газу, багато піротехнічних виробів. Рішучі дії превентивних підрозділів і працівників поліції в цивільному дозволили ефективно гарантувати безпеку в центрі міста», – написано в повідомленні поліції.

Одним з постраждалих під час заворушень неподалік кільця де Ґолля був колишній міністр внутрішніх справ, депутат Громадянської коаліції Бартломєй Сєнкєвич, який повідомив у Твіттері про те, що його обприскали газом під час спроби відокремити «групу фашистів». Іншим постраждалим є міський активіст Ян Сьпєвак. На відео, яке він оприлюднив у соціальних мережах, видно, як неподалік кільця де Ґолля до нього підбігає замаскований чоловік з білою стрічкою на рукаві і кидає в нього вибуховий пакет.

Myślę, czuję, decyduję. FOTORELACJA - Galeria Stargard - Stargard, okolice  - wiadomości, aktualności, informacje, sport, kultura, rozrywka, dziennik,

Минулого тижня по всій країні відбувались щоденні акції протесту, які перетворилися на вилив гніву проти п’ятирічного панування націоналістичного “Права і справедливості” (PiS) та Римо-католицької церкви, яка є союзником уряду.

Strajk kobiet. Protestujący myśleniczanie przeszli przez miasto. „Myślę,  czuję, decyduję”. Jakie hasła niesie ulica?

Ультраправі групи, які підтримують рішення суду, також взяли участь у невеликих маршах у Варшаві у п’ятницю, а на телевізійних кадрах було показано, як поліція стикається з ними, щоб не допустити одну групу протестуючих.

Лідер руху за аборти в Польщі Марта Лемпарт сказала активістам повідомляти про будь-які напади та протистояти будь-яким погрозам переслідування або штрафу за участь. “Ми не робимо нічого поганого, протестуючи та виходячи на вулиці”, – сказала вона на прес-конференції.

Намагаючись послабити напруженість, президент Анджей Дуда запропонував у п’ятницю законодавство, яке відновлює можливість переривання вагітності через патологію плода, хоча обмежується лише дефектами, які безпосередньо загрожують життю.

Прем’єр-міністр Матеуш Моравецький пообіцяв, що депутати швидко прийматимуть законодавство, проте демонстрантів це не вразило.

“Це спроба пом’якшити ситуацію для PiS, але жодна розумна особа не повинна на неї попадатися“, – заявила активістка і ліва депутатка Джоанна Шеурінг-Вільгус.

Уряд звинуватив демонстрантів у ризикують життям людей похилого віку, кидаючи виклик жорстким правилам пандемії проти великих зібрань. У п’ятницю Польща повідомляла про щодня понад 21 000 нових випадків COVID-19.

Католицька церква заявила, що, хоча вона виступає проти абортів, вона не підштовхувала уряд чи суд до посилення обмежень.

Однак PiS намагався прищепити більше традиційних і католицьких цінностей у суспільному житті, припинивши державне фінансування запліднення in vitro, ввівши більше патріотичних тем у шкільні програми та фінансуючи церковні програми.

PiS також розпочав репресії щодо прав ЛГБТ та реформу судової системи, за словами Європейського Союзу, підриває верховенство закону. PiS заявляє, що прагне захистити традиційні польські цінності від шкідливого західного лібералізму.

Опитування громадської думки показали, що її підтримка різко впала протягом останніх тижнів.