За організацію та участь у так званих «сходках» затримано «ворів у законі» «Умку» та «Лашу Свана»

27.12.2022 20:28   -

Правоохоронці встановили всі сфери їхньої діяльності та зв’язки. «Вори в законі», перебуваючи у статусі підозрюваних у справі щодо поширення злочинного впливу, для вирішення конфліктів та координації кримінальної діяльності організували кілька так званих «сходок» за участю представників криміналітету. Про це повідомили в Національній поліції України.

На «зібраннях» вони прийняли рішення про виділення фінансової допомоги з так званого «злодійського общака» на «святкові потреби» криміналітету та «ворів в законі», які знаходяться у місцях позбавлення волі. Також наділили ширшими «повноваженнями» лідера ОЗГ — збір коштів, одержаних злочинним шляхом на території Одеси.

Зібрані оперативниками Департаменту стратегічних розслідувань і слідчими Головного слідчого управління Нацполіції у співпраці з Офісом Генерального прокурора докази стали підставою для затримання «ворів в законі» на прізвиська «Умка» та «Лаша Сван» у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Їм повідомили про підозру за організацію та участь у злочинному зібранні.

Досудове розслідування у справі щодо поширення «ворами в законі» злочинного впливу завершено, а обвинувальний акт скеровано до суду.

Прокурори готують клопотання в суд щодо обрання затриманим лідерам «верхівки» злочинного світу запобіжних заходів. Відомо, що «Умка», коронований у 2014 році, та «Лаша Сван», «вор в законі» з 1995-го, здобули свої «звання» від топ-представників російського кримінального світу.

У межах даного кримінального провадження оперативники та слідчі продовжують проводити комплекс заходів для збору доказів протиправної діяльності інших представників криміналітету для притягнення їх до відповідальності.

За організацію та участь у так званій «сходці» (ч. 1 ст. 255-2 Кримінального кодексу України) «ворам в законі» може загрожувати до дванадцяти років ув’язнення з конфіскацією майна, а за поширення злочинного впливу (ч. 3 ст. 255-1 Кримінального кодексу України) — до п’ятнадцяти років ув‘язнення.