З квітня антибіотики продаватимуть лише за електронним рецептом

14.12.2021 07:29   -

З 1 квітня 2022 року в Україні почнуть продавати антибіотики лише за електронним рецептом, – заявив в інтерв’ю Укрінформу заступник голови МОЗ Олександр Комаріда.

“З першого квітня наступного року вводимо відпустку антибіотиків виключно за електронним рецептом”, – сказав він.

Комаріда зазначив, що до кінця 2022-го МОЗ хоче запровадити електронні рецепти для всіх рецептурних препаратів. Він пояснив, що починатимуть з антибіотиків, щоб боротися з антибіотикорезистентністю.

“Ми повністю уникаємо паперових рецептів і переходимо виключно на електронні, які у нас показали себе дуже добре в рамках програми реімбурсації Доступні ліки”, – додав він.

На сайті ВООЗ пояснюється, що стійкість до антибіотиків розвивається у бактерій та є природним процесом, проте неправильне застосування антибіотиків може його прискорити.

Зараз стійкість до антибіотиків зростає до загрозливих темпів у всьому світі, це загрожує тривалішими госпіталізаціями, зростанням медвитрат і смертності, попереджають у ВООЗ.

МОЗ неодноразово закликало не приймати без вказівки лікаря антибіотики. У відомстві також наголошували: антибіотики не діють на коронавірус, як і на будь-яку іншу вірусну інфекцію.

11 листопада міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко попередив: світові загрожує стійкість до антибіотиків, через яку щороку можуть помирати до 10 млн людей.