З 28 січня у Дніпровському історичному музеї запрацює експозиція «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір»

28.01.2021 09:45   -

Дніпровський історичний музей імені Яворницького 28 січня відкриває експозицію, присвячену національно-визвольній боротьбі українців у 1917-1921 роках, – повідомляється на сайті музею.

Особливість виставки – акцент на подіях, що відбувались на території нашого краю, але не оминули історики увагою й інші регіони України.

Зокрема, на тематичних банерах йдеться про Січеславщину, Київщину, Волинь, Поділля, Слобожанщину, Галичину, Крим тощо. Обраний авторами підхід дозволив переконливо продемонструвати, що революційні події сто років тому мали загальноукраїнський характер: на сході і заході, півночі та півдні – скрізь в Україні відбулося національне пробудження, почалося державотворення“, – зазначено в анонсі події.

Дана експозиція розроблена та надана Українським інститутом національної пам’яті.

Виставка працюватиме в залі №5 історичного музею.

Нагадаємо, що у період 1917—1921 років Україна прагнула здобути незалежність, але через певні історичні обставини пережила у той час різні форми національної державності (УНР, Українська Держава, ЗУНР, Кубанська Народна Республіка, а також Кримська Народна Республіка). У підсумку, через несприятливий зовнішньо-політичний контекст, агресію сусідніх держав, українські етнічні території були розділені між Українською СРР, Польською Республікою, Королівством Румунія та Чехо-Словацькою Республікою. Українська національно-демократична революція на початку 20-го століття зазнала поразки. Зокрема, поразка також стала наслідком незгуртованості політичної еліти, відмінностей між національними та соціальними завданнями визвольного руху.

Крапки над "Ї": Реконцептуалізація Української революції | Історична правда