ДСНС попереджає: виходити на кригу водойм небезпечно!

28.01.2021 10:07   -

Гловне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області попереджає мешканців – виходити на кригу, що лишається на деяких водоймах, вкрай небезпечно!

Через значне потепління, крига втратила свою міцність і може стати смертельною пасткою.

27-го січня фахівцями відділу забезпечення заходів з попередження надзвичайних ситуацій у місті Дніпро центру забезпечення діяльності Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області проведено плановий рейд з мешканцями Індустріального району по вулиці Холодильна на тему: «Обережно лід». Під час рейдового заходу фахівці ДСНС розповіли городянам основні правила поведінки на льоду. Вказали, що виходити на лід можна тільки за стійкої морозної погоди, переходити водойми потрібно в спеціально позначених і обладнаних для цього місцях, забороняється виходити на лід, товщина і міцність якого невідомі, забороняється збиратися на льоду великими групами в одному місці“, – повідомляє прес-служба ДСНС.

15.jpg

Попри попередження, рибалки часто ігнорують небезпеку. Так, 27 січня о 12:02 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що в акваторії Кременчуцького водосховища на крижині дрейфує чоловік. Для надання допомоги на місце події виїжджали водолази водолазно-рятувального відділення аварійно-рятувального загону спеціального призначення та рятувальники 17-ї ДПРЧ м. Світловодськ. Спільними зусиллями чоловіка, що перебував приблизно за 500 м від берега, на надувному човні було доставлено на берег. Врятований – житель м. Кременчук Полтавської області. Чоловік рибалив неподалік с. Недогарки Кременчуцького району поки крижину, на якій він розташувався, не відірвало течією.

На початку минулого, 2020 року ДСНУС було зафіксовано понад 60 випадків смертей на водних об’єктах, серед них – 4 дитини. Вже є смертельні випадки і в цьому році – переважна більшість із них – рибалки, що вийшли на лід.

Якщо Ви все ж таки ризикнули чи за інших обставин провалились під кригу, дотримуйтесь наступних правил:

  • Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дійте рішуче і не лякайтеся: тисячі людей провалювалися до вас і врятувалися.
  • Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне – пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.
  • Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.
  • Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу та терміново зателефонуйте до служби порятунку 101.  Підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них. Наближайтесь до ополонки тільки повзиком, широко розкидаючи при цьому руки. До самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє. Ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину. Кидати пов’язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 метра.
  • Якщо ви не один, тоді узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до пролому. Дійте рішуче і швидко – постраждалий швидко мерзне в крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу.
  • Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть з небезпечної зони. Потім укрийте його від вітру і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть в сухий одяг і напоїть чаєм.