З 20 серпня на Дніпропетровщині починає діяти заборона на вилов раків

19.08.2021 12:38   -

З 20 серпня по 30 вересня у водоймищах нашого регіону встановлюється літньо-осіння заборона на вилов раків. Вона пов’язана із періодом їх другої линьки — це час, коли раки найбільш вразливі.

«Річкові раки — цінні безхребетні тварини, які користуються попитом у громадян. Втім, через варварські способи лову, від року в рік зменшується їхня чисельності. У 2020-му, під час аналогічної заборони, у водоймах області були затримані 22 браконьєри й складено 9 протоколів на місцевих ринках, щодо незаконної торгівлі раками. Вилучено 6 369 екземплярів цього виду членистоногих, а це — понад дві сотні кілограмів», — зазначив начальник управління облради з питань екології та природних ресурсів Антон Кумановский.

За лов раків в заборонений період передбачено як адміністративну так і кримінальну відповідальність. Штраф сягне до 680 грн. Крім того, порушник має сплатити збитки у розмірі 25 грн 50 коп за кожного виловленого рака.

Правоохоронці вже почали накладати санкції на рибалок, що промишляють раками – місцями їх вилов уже заборонений.

Так, ввечері 18 серпня під час патрулювання на Каховському водосховищі поблизу селища Новокам’янка екіпаж роти з обслуговування водних об’єктів спільно з рибінспектором помітили рибацький баркас з двома невідомими, що виловлювали раків.

Підійшовши ближче, інспектори побачили, що в човні лежать ємності зі свіжовиловленими раками. Оскільки квоти на вилов раків у цій акваторії вичерпані, а також діє заборона на їхній вилов, такі дії громадян мали ознаки кримінального правопорушення згідно ст. 249 (Незаконне заняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом) ККУ. На місце події поліцейські викликали слідчо-оперативну групу Нікопольського відділку поліції. Загалом, порушники виловили 1617 раків вагою 53,2 кг. Попередньо, за підрахунками рибінспектора, збиток склав понад 41200 гривень“, – повідомила поліція.

На зображенні може бути: на відкритому повітрі