З 1 квітня в Україні стартував 2-й етап медичної реформи

02.04.2020 12:27   -
Автор:

Сайт МОЗ офіційно повідомив, що з 1 квітня розпочався другий етап медичної реформи в Україні.
Даний етап передбачає особливе фінансування лікарень – вони мали укласти договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Станом на 1 квітня договори з НСЗУ підписав 1 524 закладів спеціалізованої медичної допомоги.
«Відтепер лікарні отримуватимуть гроші за медичні послуги, надані конкретному пацієнту. Ефективні лікарні, яких обиратимуть пацієнти, зможуть збільшити своє фінансування за новою системою. Приблизно у 40% медзакладів збільшився бюджет у порівнянні з минулорічним державним та місцевим фінансуванням. Ще у 20% лікарень бюджет став більшим за медичну субвенцію», – повідомило МОЗ.
Стало известно, кто после 1 апреля может лишиться медицинской ...
На забезпечення Програми медичних гарантій (безоплатних послуг для пацієнтів) державою виділено 70,4 млрд грн.
«Програма медичних гарантій – перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Скористатися ним може кожен громадянин України. Аби отримати доступ до безоплатних послуг, пацієнт має мати направлення від лікаря первинки або лікуючого лікаря. Для цього спочатку потрібно укласти декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. Направлення не потрібне до гінеколога, психіатра, стоматолога і нарколога. Екстрена медична допомога надається безоплатно кожному – незалежно від наявності декларації», – зазначається в повідомленні.
Старт другого етапу медичної реформи в Україні прокоментувала колишня міністерка охорони здоров’я Уляна Супрун, відзначивши, що ця подія здатна суттєво покращити стан української медицини.
«Зміни нарешті розпочинаються там, де їх найбільше чекали пацієнти та медпрацівники — на рівні поліклінік і лікарень. Тепер зникне фінансування лікарняних стін та ліжок, а кошти медзаклад отримуватиме за конкретно надані медичні послуги. Це означає, що пацієнт та медичні працівники реально стають у центрі уваги системи. А здоров’я пацієнта дійсно стає найвищою цінністю держави, а не лише декларативно на папері», – написала Супрун.
360 degrees overview: Супрун назвала правильный вариант своего имени