З 1 вересня починається добровільне декларування активів українців

01.09.2021 11:35   -

Якщо у Вас виникло непоборне бажання розповісти про всі свої заощадження – держава надає таку змогу. З 1 вересня розпочинається добровільне декларування активів українців, яке триватиме рік – до 1 вересня 2022 року.

У червні Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє “нульове декларування” – він передбачає, що українці можуть задекларувати свої активи та сплатити з них збір до бюджету. Зі свого боку держава обіцяє не карати їх за ухилення від сплати податків за законом. Йдеться про різні активи, які були здобуті до 1 січня 2021 року і були придбані на доходи, з яких не сплатили податки.

Втім, така акція стосується лише майна, але не грошей – їх потрібно розмістити в банку і лише після цього можливе їх пільгове декларування. З активів, розміщених в Україні та українських банках (як у гривні, так і у валюті), пропонується сплатити 5%, а за кордоном та в іноземних банках – 9% (або 7% якщо декларація подана до 1 березня 2022 року).

Та й щодо нерухомого майна є певні обмеження – квартира не повинна перевищувати 120 квадратів, а будинок – 240 квадратів, земля – лімітів безоплатної приватизації.

Якщо обсяг двигуна авто є меншим за 3 тисячі кубічних сантиметрів, його декларувати не треба. Натомість яхти і гелікоптери – взагалі не з того рухомого майна, яке можна легалізувати під час цієї податкової амністії.

Так само не беруться до уваги інші активи, вартість яких не перевищує 400 тисяч гривень.