З 1 січня вартість проїзду у транспорті Києва піднімуть до 20 гривень

17.11.2021 10:30   -

Міська влада Києва вирішила зробити новорічний подарунок киянам – підняти вартість проїзду в міському транспорті з 8 до 20 гривень. Нововведення заплановане на 1 січня 2022 року, – повідомляється на сайті Київської міської державної адміністрації.

Як відзначив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник, такий крок є вимушеним, адже збільшилась економічна складова транспортних послуг. В першу чергу йдеться про збільшення цін на паливно-мастильні матеріали. Так, індекс споживчих цін за 2018-2020 роки та з урахуванням очікуваного за 2021 рік становить 130,6%, а враховуючи прогнозні дані на 2022 рік – 141,4%, розмір тарифу на електричну енергію підвищився на 84%, вартість дизельного пального збільшилася на 22,5%.

«Нинішня ціна у комунальному транспорті давно не відповідає економічно обґрунтованому тарифу. За розрахунками КП «Київпастранс», економічно обґрунтований тариф у наземному транспорті сьогодні становить 22,30 грн. За розрахунками КП «Київський метрополітен», обґрунтований тариф у метро – 22 грн. Проте ми розуміємо, що це велике фінансове навантаження на пасажирів, тому при розрахунку нових тарифів одне із завдань – залишити транспортні послуги диференційованими із системою знижок», – зазначив Микола Поворозник.

Як пояснили чиновники, проїзд у громадському комунальному транспорті (метрополітені, трамваї, тролейбусі, автобусі) буде коштувати 20 гривень, при цьому за наявності «Картка киянина» вартість поїздки становитиме 12 грн. Для пасажирів, які купують поїздки, поповнюючи електронний квиток, вартість поїздки у комунальному транспорті становитиме від 15 до 20 грн: 15 грн при купівлі 50 поїздок, 20 грн – при купівлі 1-9 поїздок. 

«Після підвищення тарифу на користування громадським транспортом вартість проїзду для власників картки киянина (які не мають права на безкоштовний проїзд) становитиме 12 гривень незалежно від кількості поїздок. Пасажири, які користуються місячними проїзними квитками, сплачуватимуть за проїзд від 14,20 грн до 14,50 грн залежно від виду проїзного. А пасажири, які поповнюють електронний квиток, залежно від кількості придбаних поїздок, сплачуватимуть від 15 до 20 грн», – підсумував Микола Поворозник.