Вже з 21 серпня вакциновані українці зможуть вільно подорожувати в ЄС

20.08.2021 09:11   -

Новий цифровий COVID-сертифікат у додатку «Дія» повноцінно запрацює з 21 серпня, відтак українці зможуть з ним подорожувати до країн Європейського Союзу.

Технічні фахівці Євросоюзу високо оцінили терміни реалізації, точність і відповідність українських цифрових документів вимогам ЄС, а саме EU Digital COVID Certificate.

«Всі технічні тестування ми пройшли минулого тижня. Рішення ЄС про визнання наших сертифікатів вступає в дію від 20 серпня. Нам потрібна буде доба, щоб перемкнути всі налаштування з тестового середовища на продуктове, в якому працюють прикордонники. І десь із суботи, 21 серпня, українці зможуть спокійно їхати з відповідними сертифікатами в «Дії», — розповів один з його розробників, керівник з розвитку електронних послуг Міністерства цифрової трансформації Мстислав Баник.

Баник також додав, що у «Дії» будуть два види ковідних сертифікатів — українські внутрішні і міжнародні. У внутрішньому буде вказане прізвище, імʼя та по-батькові, дата народження, фотографія та «термін придатності».

«Що стосується міжнародного сертифіката, то в ньому фотографії не буде. Там буде імʼя і прізвище англійською, дата народження, частково інформація про серію і номер закордонного паспорту і інформація про вакцину — її назва, дата останнього щеплення і хто згенерував сертифікат [у нашому випадку «Дія»]. Це та інформація, яка знадобиться при перетині кордону», — додав Баник.

Він також додав, що наступним кроком Мінцифри буде розробка сертифікатів про результати ПЛР-тесту, або на наявність імунітету у тих, хто перехворів на COVID-19.

У четвер стало відомо, що Європейський Союз офіційно визнав, що українські COVID-сертифікати в додатку «Дія» відповідають європейським: “Вакциновані українці знову можуть безперешкодно подорожувати: ЄС офіційно визнав українські ковід-сертифікати”.

Україна домовлялася з Європейською комісією зробити сумісними український та європейський цифрові сертифікати про імунітет від COVID-19. При цьому Міністерство охорони здоров’я видає міжнародне свідоцтво про вакцинацію в паперовій формі громадянам, які отримали дві дози вакцини від коронавірусу (з ним теж можна подорожувати).

Тестування COVID-сертифікатів у додатку «Дія» почалось 1 липня.