Вища рада правосуддя звільняє суддю Вищого господарського суду й визнає, що подібні правопорушники спричиняють недовіру суспільства до судів

03.03.2021 11:59   -

2 березня 2021 року Вища рада правосуддя вирішила звільнити Ємельянова Артура Станіславовича з посади судді Вищого господарського суду України на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України – вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді, – повідомляє пресслужба Вищої ради правосуддя.

Саме подання про звільнення Ємельянова Друга Дисциплінарна палата ВРП подала ще 4 червня 2018 року.

Тоді вона дійшла висновку, що Ємельянов, перебуваючи на посадах голови Ради суддів господарських судів України та заступника голови Вищого господарського суду, використовув своє службове становище та чинив тиск на суддів у справах до 2014 року.

Також у висновку палати наголошують, що Ємельянов у період із 2013 року по 2014 рік включно втручався у процес розгляду справ, а також шантажував та погрожував судді Господарського суду Києва.

У рішенні Другої Дисциплінарної палати вказано, що характер допущених суддею Ємельяновим А.С. правопорушень свідчить про створення та запровадження протиправних форм позапроцесуального керування судовою системою. Наслідком стало формування у суспільстві негативного сприйняття діяльності судової влади, негативної оцінки ефективності функціонування всієї системи правосуддя та недовіри до суду.

Тому, на думку Другої Дисциплінарної палати ВРП, застосування до судді Вищого господарського суду України Ємельянова А.С. дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади є пропорційним вчиненому та виправданим з урахуванням часу, що минув із моменту здійснення ним вказаних дій.