“Винахідливий” вертоліт Ingenuit здійснив свій найдовший марсіанський політ

06.07.2021 10:11   -

Марсіанський вертоліт Ingenuity 3 липня здійснив свій дев’ятий і найдовший політ над Марсом, – повідомляє NASA.

“Вертоліт здійснив дев’ятий, найскладніший політ, розвиваючи швидкість до 5 м/с протягом 166.4 секунд”, – йдеться у повідомленні лабораторії реактивного руху NASA в Twitter.

Для дрона-розвідника це був найскладніший політ. Він подолав 625 метрів за 166,4 секунди при швидкості польоту 5 метрів на секунду. Паралельно навігаційна камера робила знімки тіні Ingenuity.

Вертоліт такими польотами перевіряє найбільш ефективні маршрути і виявляє скельні породи для уважного вивчення.

Місяць тому член команди розробників сказав, що в приводний системі Ingenuity поки немає ніяких ознак зносу.

Робота Ingenuity була спочатку розрахована на 31 день, проте пізніше було ухвалене рішення продовжити випробування апарату. До його завдань входить аерофотознімання навколишньої місцевості.

Апарат Ingenuity 1,2 метра в діаметрі і вагою 1,8 кг оснащений двома камерами, здатний зависати в повітрі на 20-30 секунд для фотографування місцевості.

18 лютого на Марсі у кратері Джезеро сів ровер Perseverance. Після посадки він зробив кілька фотографій і записав звук. 22 лютого в NASA показали відео посадки Perseverance. Виявилося, що на парашуті ровера було секретне повідомлення, яке розгадали користувачі Reddit. Незабаром ровер почав надсилати панорамні фото і записи.

5 квітня ровер успішно висадив на Марсі вертоліт Ingenuity, чим дав старт його польотам.