Встановив положення ворожої артилерії на 100% український комплекс “Положення-2”

25.12.2020 12:10   -

Новий комплекс “Положення-2” виявив 100% цілей під час випробувань.

Державне підприємство “Львівський державний завод “ЛОРТА”, яке входить до складу Концерну “Укроборонпром”, успішно завершило чергову частину полігонних кваліфікаційних випробувань установчого зразка автоматизованого звукометричного комплексу розвідки вогневих позицій артилерійських гармат і мінометів “Положення-2”. Це відбулося на Яворівському військовому полігоні в рамках виконання держоборонзамовлення, – повідомляє ukroboronprom.

Під час випробувань РАЗК виявляв роботу 152-мм гаубиці Д-20 та 120-мм міномету 2Б11. За результатами тестів було відзначено, що апаратура нового комплексу повністю працездатна та виявила 100% цілей, зокрема, розривів.

У склад комплексу “Положення-2” входять апаратна машина на базі багатоцільового транспортера МТ-ЛБу, три акустичні бази, дев’ять високочутливих датчиків-мікрофонів (звукоприймачів), метеостанція тощо.

РАЗК 1АР1 "Положеніє-2" виробництва ДП "Львівський державний завод "ЛОРТА"

Звукова інформація, що надходить завдяки звукоприймачам, обробляється комп’ютером, який надає координати артилерійських позицій противника, а також місця розривів снарядів і мін, випущених своєю артилерією. Надалі оброблена та зашифрована інформація передається закритими каналами зв’язку і відображається в онлайн-режимі на екрані оператора та цифровому планшеті артилерійського командира.

Дальність розвідки вогневих позицій для мінометів становить до 8 км, а для артилерійських гармат – до 25 км.

РАЗК забезпечує виявлення цілей на дальності до 35 км, коригування вогню своєї артилерії до 15 км. Час визначення координат не більше 5 секунд. Кількість прийнятих сигналів пострілів і розривів – до 50 у хвилину. Кількість оброблюваних цілей до 100.

Это изображение имеет пустой атрибут alt; его имя файла - artilerija.png

Залежно від покладених на нього завдань, комплекс може випускатися в п’яти модифікаціях. За розробку та виробництво “Положення-2” наразі відповідає Державне підприємство “Львівський державний завод “ЛОРТА”.

Комплекс “Положення-2” прийнятий на озброєння, проте ЗСУ ще не мають жодного зразка цієї техніки. Нагадаємо, РАЗК “Положення-2” є подальшим та покращеним розвитком звукометричного комплексу АЗК-7, що був створений фахівцями СКБ “Молнія” (Одеса, Україна) ще в радянські часи. У 2013 році його було прийнято на озброєння ЗСУ, проте надалі, через проблеми з імпортозаміщенням, постачання у військо так і не було здійснено.