Вселенський патріарх Варфоломій «перший серед рівних» відвідає Україну у ювілейний тридцятий День Незалежності

01.12.2020 08:16   -

Вселенський патріарх Варфоломій оголосив, що відвідає Україну 24 серпня 2021 року у 30-у річницю Незалежності. Про це він сказав на літургії у Патріаршому соборі, повідомляє Orthodox Times.

“Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль офіційно відвідав сьогодні Престольне свято Вселенського патріархату – Церкви-матері українських православних у супроводі членів його кабінету”, – йдеться у повідомленні.

Вселенський Патріарх повідомив, що відвідає Україну на День Незалежності

Вселенський патріарх Варфоломій разом із українськими церковними ієрархами і політиками сприяв отриманню томосу про автокефалію Православної церкви України. 

Вселенський патріарх оголосив, що відвідає офіційний візит в Україну на День Незалежності України в серпні наступного року, реагуючи на запрошення президента України Володимира Зеленського. Офіс президента раніше повідомляв, що візит Варфоломія може відбутися на День Незалежності, якщо ситуація з коронавірусом стабілізується. Предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) Епіфаній анонсував візит Варфоломія ще у 2019 році.

Очільник Вселенського престолу здійснив чимало закордонних поїздок. Його церковна діяльність призвела до руйнації монополії Російської православної церкви у посткомуністичних країнах. Автономія для Естонії й Фінляндії, автокефалія Україні, вивільнення церкви Грузії, переорієнтація Болгарської патріархії й відродження Албанської архієпископії – все це результат титанічних зусиль «першого серед рівних». Фактично патріарх Варфоломій – це такий собі православний Іван Павло ІІ, який зробив суттєвий внесок у руйнацію «Імперії зла», – розповідає radiosvoboda.

Зліва направо: президент України Петро Порошенко, Вселенський патріарх Варфоломій і глава Православної церкви України митрополит Епіфаній. Стамбул, 5 січня 2019 року. Цього дня томос був підписаний. А урочисто вручений – 6 січня

Патріарх Варфоломій не потопає у розкоші дорогих аксесуарів, елітних авто чи люксової нерухомості. Однак він вміє вирішувати глобальні людські проблеми, вертати, а не відвертати людей від церкви. Певно, це і є ознака справжнього патріарха ХХІ століття.

Варфоломій – доктор канонічного права. Вчився у відомих університетах Європи, з дійсно видатною історією. Папський Григоріанський університет, Мюнхенський університет, Екуменічний інститут Босе та Папський східний інститут – наукові школи патріарха. Він розуміється на церковних канонах, що б там не казали його опоненти. Володіє 8 мовами: грецькою, турецькою, англійською, французькою, німецькою, іспанською, італійською та латиною.

Варфоломій гідний своїх нащадків. Його керування Вселенським престолом одне з найдовших в історії, а він обіймає першу православну кафедру вже понад 29 років. Більше керував лише єпископ Візантійський Тит у ІІІ столітті (30 років). І це при тому, що середній термін правління Константинопольських єрархів становить 7 років.

Вселенський патріарх Варфоломій I під час візиту до України. Київ, 25 липня 2008 року
Вселенський патріарх Варфоломій I під час візиту до України. Київ, 25 липня 2008 року

Вселенський патріарх Варфоломій разом із українськими церковними ієрархами і політиками сприяв отриманню томосу про автокефалію Православної церкви України. Україна залишається в центрі уваги лідера світового православ’я і тепер, у День пам’яті жертв голодоморів 28 листопада він відслужив панахиду за загиблими від штучного голоду в Україні та прочитав проповідь.

Патріарх ХХІ століття, який надав Україні томос: Варфоломій І святкує  80-ліття — Мукачівсько-Карпатська єпархія Православної Церкви України

Глава Вселенського патріархату назвав Голодомор 1932–1933 років однією з найбільш трагічних подій в історії людства.

Нетиповий єрарх

Патріарх Варфоломій незрозумілий радянським і пострадянським єрархам та вірним. Його не цікавлять фінанси, він не намагається встановлювати монополії на надання релігійних послуг – тобто не поділяє основних інтересів єпископату РПЦ. Проте дійсно переймається екологією, що не типово, та і не зрозуміло для пересічного пострадянського єрарха. У більшості з яких за плечима лише середня професійна освіта. До речі, саме за піклування станом навколишнього середовища Варфоломій здобув прізвисько «Зелений патріарх». Він переймався найважливішими проблемами сучасності ще задовго до народження таких мейнстрімних особистостей, як Ґрета Тунберґ, – розповідає Мукачівсько-Карпатська єпархія Православної Церкви України.

Вселенський патріарх Варфоломій I під час виступу на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі (архівне фото)
Вселенський патріарх Варфоломій I під час виступу на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі (архівне фото)

Видав два томоси про автокефалію

Варфоломій – другий зі всіх Вселенських патріархів, що видав два томоси про автокефалію. Один у 1998 році – Церкві Чеських земель та Словаччини, а другий у 2019 році – Православній церкві України. До нього це встиг зробити лишень один єрарх – патріарх Веніамін, надавши томоси Албанській і Болгарській церквам. Проте у Варфоломія ще є шанс обігнати свого попередника, якщо буде вирішена криза у Північній Македонії і тамтешній церкві буде надано томос про автокефалію.

Глава Православної церкви України митрополит Епіфаній (праворуч) в момент отримання від Вселенського патріарха Варфоломія томосу про автокефалію. Стамбул, 6 січня 2019 року
Глава Православної церкви України митрополит Епіфаній (праворуч) в момент отримання від Вселенського патріарха Варфоломія томосу про автокефалію. Стамбул, 6 січня 2019 року