Важливі та надійні партнери НАТО: Україна та Грузія разом із альянсом обговорять ситуацію з безпекою в Чорноморському регіоні

01.12.2020 08:18   -

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і його грузинський колега Давид Залкаліані візьмуть участь в онлайн-засіданні НАТО, яке відбудеться 2 грудня.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в ході брифінгу в понеділок, 30 листопада.

У понеділок (30 листопада 2020 р.) Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виклав питання, на які міністри закордонних справ країн Альянсу звернуться під час віртуальної зустрічі 1 та 2 грудня. Міністри обговорять ініціативу НАТО-2030 та подальшу адаптацію Альянсу, нарощування військового потенціалу РФ, зростання Китаю та місію НАТО в Афганістані.

Міністри закордонних справ НАТО зустрінуться протягом наступних двох днів для вирішення ключових питань. Зокрема Генеральний секретар НАТО оголосив про такі проблеми для обговорення:

“Ми обговоримо проект НАТО 2030 та подальшу адаптацію нашого Альянсу. Як і військове нарощування РФ. Підйом Китаю. І наша місія в Афганістані.

Який би шлях ми не вибрали, важливо, щоб ми робили це разом, узгоджено та обдумано. Міністри також звернуться до військового накопичення РФ навколо Альянсу. РФ модернізує свій ядерний арсенал і вводить нові ракети.

Вона розгортає більше сил у нашому сусідстві, від Крайньої Півночі до Сирії та Лівії.

Ми також спостерігаємо посилення російської присутності в результаті криз в Білорусі та Нагірному Карабасі.

Тож міністри обговорять, що ще нам робити, щоб відповісти на зростаючу військову активність РФ. 

Також слід розглянути питання режиму контролю над озброєннями. Включаючи обмеження щодо ядерних боєголовок, оскільки новий договір СНО(Договір між РФ і США про подальше скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь)повинен закінчитися в лютому наступного року. 

Також до нас на окремій сесії приєднаються міністри закордонних справ Грузії та України. Для вирішення ситуації з безпекою в Чорноморському регіоні і для організації нашої підтримки цих двох цінних партнерів.”

Він уточнив, що 2 грудня сторони обговорюватимуть проблему з безпекою в регіоні Чорного моря. Столтенберг підкреслив, що цей регіон є стратегічно важливим.

«Ми тісно співпрацюємо з нашими партнерами, яких ми високо цінуємо в Чорноморському регіоні – Україною і Грузією», — заявив він.