Вперше в історії Папа Римський зустрівся з найвищим шиїтським священнослужителем Іраку

06.03.2021 20:07   -

Папа Римський Франциск, який вперше відвідав Ірак з офіційним візитом, провів історичну зустріч із вищим шиїтським священнослужителем (аятолою) Іраку Алі аль-Сістані, – повідомляє Associated Press.

84-річний понтифік, Папа Франциск та найвищий шиїтський священнослужитель Іраку передали потужне послання про мирне співіснування в суботу, закликаючи мусульман в стомленій війною арабській державі прийняти давно зневірену християнську меншину Іраку під час історичної зустрічі у святому місті Наджафа.

Великий аятола Алі аль-Сістані заявив, що релігійні власті відіграють роль у захисті християн Іраку, і що християни повинні жити в мирі і користуватися тими ж правами, що й інші іракці. Ватикан заявив, що Франциск подякував Аль-Сістані за те, що він “підняв голос на захист найслабших і найбільш переслідуваних” під час деяких найжорстокіших часів в новітній історії Іраку.

90-річний Аль-Сістані є одним із найвищих священиків шиїтського ісламу, і його рідкісні, але потужні політичні втручання допомогли сформувати сучасний Ірак . Він є глибоко шанованою фігурою в більшості шиїтів в Іраку, і його думки щодо релігійних та інших питань шукають шиїти у всьому світі.

Історична зустріч у скромному будинку Аль-Сістані готувалась місяцями, всі деталі були ретельно обговорені та обговорені між офісом аятоли та Ватиканом.

Пізніше папа прибув до древнього міста Ур на міжконфесійну зустріч у традиційному місці народження Авраама, біблійного патріарха, якого шанували християни, мусульмани та євреї.

«З цього місця, де народилася віра, із землі нашого батька Авраама, давайте підтвердимо, що Бог милосердний і що найбільшим блюзнірством є осквернення його імені, ненавидячи наших братів і сестер», – сказав понтифік. “Ворожнеча, екстремізм та насильство народжуються не в релігійному серці: це зрада релігії”.

 Зустріч відбулася в тіні розкішного зиккурата Ура – 6000-річного археологічного комплексу поблизу сучасного міста Насірія.

Ватикан заявив, що на захід були запрошені іракські євреї, але вони не взяли участь, не надавши пояснень. Стародавня єврейська громада Іраку була знищена в ХХ столітті насильством та масовою еміграцією, підживленою арабо-ізраїльським конфліктом, і залишилося зовсім небагато.

Ватикан заявив, що візит до Аль-Сістані – це шанс для Франциска наголосити на необхідності співпраці та дружби між різними релігійними громадами.

Іракці вболівали за зустріч двох поважних лідерів віри.

Франциск прибув до Іраку у п’ятницю та зустрівся з вищими урядовцями під час першого в історії папського візиту до країни. Це також його перша міжнародна поїздка з початку пандемії коронавірусу, і його зустріч у суботу стала першою зустріччю папи з великим аятолою.

У роки після вторгнення США в 2003 році аятола неодноразово проповідував спокій і стриманість, оскільки шиїтська більшість опинилася під атакою Аль-Каїди та інших сунітських екстремістів. Проте країна була занурена в роки насильства між сектантами. У тих небагатьох випадках, коли Аль-Сістані робив публічні заяви, він змінив курс сучасної історії Іраку.

Його фетва 2014 року, або релігійний указ, який закликає працездатних чоловіків приєднатися до сил безпеки в боротьбі з угрупованням “Ісламська держава”, розширила ряди шиїтських ополченців, багато хто тісно пов’язаних з Іраном. У 2019 році, коли антиурядові демонстрації охопили країну, його проповідь призвела до відставки тодішнього прем’єр-міністра Аділа Абдул-Махді.

Іракці вітають цей візит та міжнародну увагу, яку він привертає, бо вона намагається оговтатися після десятиліть війни та заворушень. Ірак оголосив перемогу над групою “Ісламська держава” у 2017 році, але все ще спостерігає епізодичні напади.

Ірак також бачив нещодавні ракетні атаки, пов’язані з протистоянням між США та Іраном після відмови адміністрації Трампа від ядерної угоди 2015 року та введення санкцій проти Ірану. Президент Джо Байден заявив, що хоче відновити угоду.