Волонтери на каяках влаштували «прибирання» річкових берегів Дніпровсько-Орільського заповідника

15.09.2021 13:03   -

Ініціаторами екологічної акції стали громадське формування «Екопатруль» та один із каяк-клубів Дніпра.

Співорганізатор прибирання Станіслав Колкунов зазначає, що заходи необхідні, аби зменшити шкоду для середовища.

«Продукти розкладу дуже шкідливо відображаються на флорі та фауні. І птахи потрапляють у рештки сміття. Воно блокує потік води в плавнях, від цього рівень сірководню збільшується», – розповів він.

За словами наукової співробітниці Дніпровсько-Орільського заповідника Вероніки Махіної, під час акції волонтери зібрали та вивезли близько 100 кілограмів сміття.

«Існує така проблема як весняна повінь, яка приносить сміття на території Дніпровсько-Орільського заповідника. На жаль, наші співробітники не можуть самі у повному обсязі прибрати проблему, тож сили волонтерів для нас дуже доречні», – додала фахівчиня.

Природний заповідник «Дніпровсько-Орільський» – заповідник у межах Петриківського та Дніпровського районів Дніпропетровської області. Розташований у долині Дніпра і плавнів Протовчі (сучасне річище Орелі). Площа становить понад 3,7 тисячі гектарів.

Охороняються плавневі ліси, гаї, луки, ділянки автохтонної рослинності: ковила, сон-трава, тюльпан, шелюга, чорноклен. Росте дев’ять видів рослин, занесених у Червону книгу України, і 50 рідкісних для Дніпропетровщини видів. Фауна налічує понад 30 видів ссавців, 185 видів птахів, 50 видів риб.

У заповіднику, зокрема, водиться лось, сарна, олень, дика свиня дика, бобер, куниця, горностай, борсук.