Військові Великобританії попереджають про можливість вторгнення Росії в Україну і готові відправити свій спецназ

15.11.2021 21:19   -

Голова Збройних Сил Великобританії, який покидає свою посаду, заявив, що військові повинні бути готові до війни з Росією після недавньої напруженості у Східній Європі, але він не вірить, що Володимир Путін дійсно хоче «гарячої війни» із Заходом. Генерал сер Нік Картер сказав, що Росія зараз є більшою загрозою для Східної Європи, ніж тоді, коли він почав виконувати цю роль вісім років тому. Про це пише видання The Gardian.

Генерал Картер висловив надію, що війни з Росією не буде, і він не вірить, що РФ хоче фізичної війни, але НАТО має бути готовим. Передусім мова йде про напруженості на кордоні між Польщею та союзником Росії Білоруссю через біженців, які застрягли в таборах, а також інформація від розвідки про те, що російські війська накопичились вздовж кордону з Україною.

Ліз Трасс, міністр закордонних справ Великобританії, у ці вихідні закликала Путіна втрутитися у «ганебну кризу мігрантів», що розгортається на кордоні з Польщою. Західні країни звинувачують Білорусь у тому, що вона залучає людей, які бажають приїхати до ЄС, до кордону, тоді як Польща відмовляється їх приймати. Колишній офіцер МІ-6 Крістофер Стіл заявив, що Москва фактично демонструє, що вона знаходиться у стані війни з Великобританією та її союзниками.

Відповідаючи на запитання про цю точку зору в ефірі Sky News в неділю, генерал Картер сказав: “Росія, ймовірно, розглядає глобальний стратегічний контекст як безперервну боротьбу, в якій, я думаю, вони будуть застосовувати всі інструменти національної влади для досягнення своїх цілей. Але при цьому [росіяни] не хочуть розв’язувати гарячу війну… Я думаю, що вони хочуть спробувати досягти своєї мети більш тонкими способами“.

Пізніше Картер заявив у розмові з журналістами BBC, що швидше за все, ситуація на кордоні Білорусі та України була «класичним відволіканням» в якості давньої стратегії російського уряду. На запитання, чи може це перерости у війну, Картер відповів: «Я не знаю. Я думаю, що ми повинні бути насторожі та переконатися, що стримування переважає, і критично ми повинні переконатися, що в альянсі НАТО є єдність, і ми не допускаємо жодних пробілів у нашій колективній позиції».

Британське видання The Mirror повідомило, що спецназ Великобританії готовий доправити в Україну 600 військовослужбовців через побоювання вторгнення Росії. Оперативні групи SAS (Спеціальна повітряна служба (англ. Special Air Service) — головний підрозділ Сил спеціальних операцій Британської Армії) вже мобілізуються на випадок можливої відправки в Україну, оскільки розвідка МІ-6 попередила прем’єр-міністра Великобританії, що президент Путін може становити реальну загрозу для України та Заходу.

Від 400 до 600 військовослужбовців готові. Їхнє спорядження запаковано, і вони готові полетіти в Україну і або приземлитися, або спуститися з парашутом. Вони підготувалися для обох випадків», – пише видання.

Special Air Service (SAS Reserve) - British Army Jobs