Відтепер товари проти пандемії купуватимуть з Prozorro

01.07.2021 12:41   -

Верховна Рада внесла зміни до закону «Про публічні закупівлі» і виключила можливість закупати товари та послуги, які необхідні для боротьби з пандемією коронавірусу, без системи Prozorro. За проголосували 355 народних депутатів, – повідомляє сайт парламенту.

Ідеться про наступні товари: лікарські засоби, вакцини, медичні, імунобіологічні препарати, розхідні матеріали, та медичні вироби для вакцинації, медичне обладнання для закладів охорони здоров’я та системи постачання медичних газів.

Раніше (17 березня 2020 року) набув чинності закон, який дозволяв купувати ці товари без проведення відкритих торгів, але при цьому треба було опублікувати звіт про укладений договір, сам договір, додатки до нього, а потім звіт про виконання цього договору.

В пояснювальній записці стверджується, що протягом 2020 року таким чином провели 130 тис. ковідних закупівель на 27,1 млрд грн, а за перші чотири місяці 2021 року – ще 41 тис. на суму 7,4 млрд гривень. Частина цих закупівель була неефективною – часом купували товари сумнівної якості та ефективності за завищеними цінами.

Щоб виправити це, депутати залишили позатендерну процедуру для обмеженого переліку ковідних закупівель:

  • лікарські засоби;
  • вакцини;
  • імунобіологічні препарати;
  • розхідні матеріали;
  • медичне обладнання;
  • медичні газів.

Решта товарів та послуг, необхідних для боротьби з пандемією COVID-19, буде купуватися в порядку спрощених закупівель із застосуванням електронного аукціону.

Нагадаємо, що закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” було ухвалено в березні 2020 року.

З-поміж іншого він виводив закупівлю товарів, робіт та послуг, необхідних для боротьби з пандемією, з-під закону про Prozorro.

23 червня у двох людей в Україні зафіксували штам коронавірусу «Дельта», який поширився з Індії та вважається більш агресивним, ніж інші. До Олександрівської лікарні ушпиталили 66-річну жінку та 16-річну дитину зі штамом «Дельта». Вони нещодавно повернулися з Росії. Через цей штам Україна запровадила додаткові обмеження на в’їзд.

Нагадаємо, що Верховна Рада на засіданні 3 червня ухвалила законопроєкт 5309, яким дозволила обрати підрядника на будівництво Великої кільцевої дороги навколо Києва без тендеру на Prozorro – вартість робіт оцінюють щонайменше у 85 мільярдів гривень.