Відпочинок 2022 року в Україні: у Чорноморську знайшли альтернативу замінованому морю

14.07.2022 13:17   -

Через війну в Україні морський курортний сезон 2022, швидше, мертвий, ніж живий. Узбережжя Азовського моря тимчасово окуповане ворожими військами та доступне лише місцевим жителям, а також нечисленним приїжджим з інших населених пунктів, що знаходяться в окупації. А берег і акваторія Чорного моря або заміновані українськими військовими, щоб не допустити висадки десанту Росії, або загажені, інакше не скажеш, російськими мінами, які раз у раз викидає на мілину або на берег. Отже, купатись у морі цього року майже нереально. Місцева влада Одеської та Миколаївської областей на початку літа ще робила оптимістичні прогнози щодо розмінування окремих ділянок пляжів, щоб надати людям безпечний доступ до моря. Але після підриву відпочиваючих на мінах від цієї ідеї категорично відмовилися. Так що все, що залишається тим, хто не мислить своє життя без моря, тільки милуватися ним на відстані, купаючись у басейні. Про один із варіантів такого проведення часу розповість сайт НМП «Чорноморськ».

Місто-порт, що потопає у зелені

За 30 кілометрів від Одеси, на березі Сухого Лиману, розташувалося чарівне місто-порт Чорноморськ. Якщо ви ніколи тут не були, то обов’язково відзначте це місце у карті своїх бажань на майбутні роки. Чорноморськ того вартий!

Місто спроектоване компактно і зручно. Широкі доглянуті вулиці, що потопають у зелені. Зручні транспортні розв’язки поєднують між собою торгові центри, місця відпочинку та житлові райони. За площею парків, скверів, зелених зон на одного мешканця Чорноморськ посідає одне із перших місць серед міст Південної України. Тут є все для здорового та повноцінного відпочинку: готелі, парки, дитячі майданчики, сквери, фонтани, стадіони, палац спорту, басейн, кінотеатр. У місті понад 50 кафе та ресторанів, кілька великих ТРЦ, безліч невеликих магазинів, нічні клуби. І, звичайно ж, величезний вибір житла на будь-який смак та гаманець – від гаражів на березі моря до готелю преміум-класу міжнародної мережі Reikartz Miramar Chornomorsk Hotel, що відкрився у 2021 році.

Незважаючи на те, що у Чорноморську розташований один із найбільших українських торгових портів, це не заважає міським пляжам щорічно отримувати міжнародний сертифікат якості «Блакитний прапор», що говорить про те, що прибережна зона відповідає всім нормам благоустрою, сервісу та чистоти. За підсумками 2021 року в Україні є лише 18 пляжів, які мають нагороду Blue Flag. З них на морському узбережжі розташовані лише 8.

В Одеській області:

  • пляж Caleton у Одесі на Французькому бульварі;
  • Yacht beach у Фонтанці в Одесі;
  • Пляж Ruta Resort у Затоці;
  • центральний міський пляж Чорноморська.
  • центральний міський пляж Чорноморська.
  • У Херсонській області:
  • пляж бази відпочинку «Чайка-1» у селі Генічеська Гірка;
  • пляж відпочинку комплексу «Арабатка.club»;
  • Центральний пляж у селі Щасливцеве.
  • У тимчасово окупованому Криму:
  • Масандрівський пляж у Ялті.

Море під забороною

На жаль, на море в Чорноморську цього літа можна тільки подивитися. Відвідування пляжів на Одещині офіційно заборонено з 24 травня. І Чорноморськ – не виняток. Існує реальна небезпека підірватись на міні, як це сталося ще в одному популярному курортному селищі Одеської області – Грибівці (Грибівка – один із наймальовничіших курортів узбережжя Чорного моря, який розташований за 30 км від Одеси та за 15 км від Чорноморська. У Грибівці відпочинок на морі в Україні популярний серед відпочиваючих різного віку завдяки двом різним зонам – тихому району в одній частині та великій кількості розважальних закладів в іншій. Багато хто приїжджає до Грибівки заради можливості побувати на місцевому фестивалі open-air Summer Sound, відомому далеко за межами України. Тут є свій луна-парк з каруселями та атракціонами для дітей та дорослих – ред.). Там під час купання у морі підірвався на міні та загинув переселенець із Донецької області.

У середині липня пляжі у Чорноморську представляють собою сумне видовище. Безлюдні, де-не-де навіть порослі бур’янами, усіяні табличками «Стоп! Міни!». Та й місцева влада суворо наглядає, щоб люди заборону виконували.

Басейновий рай

Зате вибір відпочинку 2022 року з басейном у Чорноморську дуже різноманітний. Здаються в оренду приватні будинки з капітальними басейнами, так і номери в гостьових будинках з pool-зоною. Ще один прийнятний варіант — знімати недороге житло та відвідувати великі готелі з басейнами.

За інформацією Першого інформаційного порталу Чорноморська, у місті відкрився басейн готелю Reikartz Мірамар. Тут відвідувачі можуть купатися в басейні, відпочивати на лежаках та замовляти напої на барі. Ціна – 300 до 350 грн залежно від дня тижня.

З початку літа працює басейн у готельному комплексі біля моря «Кемпінг АББО». Вхід на територію – 300 грн для дорослого та 100 грн для дитини до 14 років. У вартість входить відвідування басейну, шезлонг, парасолька, мангал, тенісний корт. На території комплексу також є туалети та душ, працюють бар та кафе, де можна замовити їжу в pool-зону.

Працює і гостьовий будинок «Дача біля моря», який знаходиться на базі відпочинку «Сокіл». Ціна для дорослого 250 грн. в день. Дітям віком до 5 років – вхід вільний. Дітям 5-10 років – 200 грн на день. Тут басейн менший за розміром, ніж у двох попередніх локаціях, зате з собою можна приносити свої продукти та напої.https://go.rcvlink.com/static/iframe.htm

Ще одне цікаве місце, де можна поплавати у басейні та цікаво провести час, знаходиться у передмісті Чорноморська – с. Молодіжне. Це знаменитий у цій курортній зоні етно-парк «Нью-Васюки». Тут є контактний зоопарк, який дуже подобається дітям, страусина ферма, де можна скуштувати делікатеси зі страусиного м’яса та яєць, село ремісників, де споруди виконані відповідно до національних традицій народів, що проживають в Одеському регіоні, свічна майстерня, миловарня, а також атракціони та зона барбекю. У pool-зоні етно-парку «Нью-Васюки» є басейни для дітей та дорослих, а також міні-водоспади та гірки. Щоб відпочивати біля басейну, потрібно сплатити вхідні квитки до парку – 150 грн за дорослого та 100 грн за дитину. А потім ще 200 грн за проведення часу в pool-зоні.

Як бачимо, за бажання та наявності коштів відпочити на морському узбережжі можна і без моря. Це зараз не головне. Головне – перезавантажитись думками, побути з родиною, надихнутися на нові звершення та важку працю заради перемоги. А поплавати у морі та позасмагати на пляжах, які мають нагороду «Блакитний прапор», ми ще обов’язково встигнемо.