Відбулася перша зустріч G7 від початку епідемії коронавірусу

13.06.2021 10:14   -

У британському графстві Корнуолл, в курортному місті Карбіс-Бей, в п’ятницю відкрився саміт «Великої сімки», семи найбільших індустріально розвинених демократичних країн світу. Це перша майже за два роки особиста зустріч лідерів G7 після початку пандемії коронавірусу і перший саміт після вступу Джо Байдена на посаду президента США.

Свій перший закордонний візит Байден почав у Великобританії словами «Америка повернулася», що визначають курс нової адміністрації США на відновлення тісної взаємодії з традиційними союзниками і партнерами після чотирьох років односторонньої політики Дональда Трампа.

Цієї п’ятниці лідери США, Великобританії, Франції, Німеччини, Італії, Канади та Японії провели першу робочу сесію. Вона була присвячена питанням перезапуску економіки.

G7 створить проєкт на противагу китайському ''Один пояс, один шлях'' |  Українська правда
“Велика сімка” у перший день саміту. На фото (зліва направо): прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо, президент Європейської ради Шарль Мішель, президент США Джо Байден, прем’єр-міністр Японії Йосіхіде Суга, британський прем’єр Борис Джонсон, прем’єр-міністр Італії Маріо Драгі, президент Франції Еммануель Макрон, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та канцлерка Німеччини Ангела Меркель.

Президент США Джо Байден та канцлер Німеччини Ангела Меркель зустрілися у Великій Британії на полях саміту G7, – написав американський лідер на своїй сторінці у Twitter.

«У мене була прекрасна зустріч із канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Звʼязки між нашими двома країнами міцніші, ніж будь-коли, і я радий вітати її в Білому домі наступного місяця, щоби продовжити нашу роботу», — наголосив він.

Меркель розповіла журналістам на саміті G7, що розмова з Байденом насамперед стосувалася його майбутніх переговорів із президентом Росії Володимиром Путіним.

«У мене дійсно була зустріч із президентом США, скоро у нас буде можливість поговорити довше. Насамперед сьогодні ми обговорили його майбутню зустріч із Володимиром Путіним і обмінялися думками», — сказала Меркель.

За словами канцлера, також під час зустрічі сторони «коротко обговорили» тему «Північного потоку — 2».

«Ми на правильному шляху», — додала вона, назвавши обговорення зі США на цю тему «хорошими, конструктивними».

Також Меркель погодилася з Байденом, що для України «життєво важливо» продовжувати брати участь у транзиті газу з РФ в Європу.

Як уточнив офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Зайберт, бесіда відбулася в перерві між робочими сесіями.

Зустріч лідерів “Великої сімки” припала на офіційне святкування офіційного дня народження королеви.

День народження королеви за традицією святкують двічі. У родинному колі – 21 квітня – власне в день народження її величності та офіційно – в другу суботу червня. Друге святкування – урочисте з військовими маршами, салютом та авіашоу.

Цього року Єлизаветі другій виповнилося 95. І це перший її день народження за останні 73 роки, який вона відзначає без свого чоловіка принца Філіпа. Він помер два місяці тому – тож у квітні Єлизавета була в жалобі. А от офіційний день народження її величності збігся в часі із самітом “Великої сімки”.

Єлизавета друга в супроводі родини відвідала Едем – ботанічний сад, де відбувалися зустрічі лідерів “Великої сімки”. Це місце обрали не випадково – адже серед питань порядку денного саміту – протидія кліматичним змінам та їх наслідкам. В Едемі Єлизавету привітали святковим тортом. Різати частування королева вирішила, дотримуючись монарших традицій – церемоніальною шаблею.

Байден порушив королівський протокол: як відреагувала Єлизавета ІІ
Єлизавета ІІ розсмішила лідерів G7 під час фотосесії — королівська родина
Королева Єлизавета II здивувала лідерів "Великої сімки" тонким почуттям  гумору
Королева Єлизавета - Кейт Міддлтон - принци Вільям і Чарльз взяли лідерів  країн Великої сімки - «ФАКТИ»

China looms large in G7 talks, Trudeau-Biden dialogue | CBC News