Від початку року в області було 320 випадків виявлення вибухо-небезечних предметів, – ДСНС

18.07.2021 12:47   -

ДСНС звітувало про численні випадки виявлення вибухонебезпечних предметів на території Дніпропетровської області. Загалом, з початку року, надзвичайники 320 разів виїжали за викликом для знешкодження небезпечних вибухових предметів. У 2021 році було знищено 9010 од. застарілих ВНП, найчастіше виявляли артилерійські снаряди, інженерні міни та патрони.

Найбільшу кількість ВНП знаходять на територіях Софіївського, Верхньодніпровського, Криничанського, Криворізького, Широківського, Солонянського, П’ятихатського та Дніпровського районів.

«Майже кожен рік на території області трапляються нещасні випадки з населенням, яке постраждало від ВНП. І більшість випадків, нажаль, має летальний результат. 6 липня цього року від служби «102» надійшло повідомлення про вибух невстановленого предмету за адресою: Криворізький район в селі Новолатівка. Внаслідок чого загинула 1 особа. Виїздом на місце події представника ГУ ДСНС України у Дніпропетровській області було встановлено, що за вказаною адресою, на подвір’ї, громадянин 1988 року народження здійснював розбирання вибухонебезпечного предмету (орієнтовно АС-152 мм застарілий), який вибухнув. Громадянин загинув на місці події. У січні 2021 року у місті Кам’янське від вибух запалу від гранати РГД-5 постраждало 2 дітей. У 2020 році сталося 3 нещасні випадки, в результаті яких загинула 1 людина та постраждало 2, з них 1 дитина», – розповів начальник сектора гуманітарного розмінування Головного управління ДСНС України у Дніпропетровській області Андрій Моторя.

216358740_198039555496338_5402344658038153505_n.jpg

У ДСНС відмічають, що згідно зі статистичними даними, в останні роки спостерігається тенденція до збільшення кількості виїздів піротехнічного підрозділу. Це відбувається через кліматичні зміни – з кожним роком грунт піднімається на кілька сантиметрів, виштовхуючи, так би мовити, боєприпаси назовні. 

Надзвичайники нагадують про основні правила безпеки при поводженні з вибухо-небезпечними предметами. ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

– Піднімати, рухати з місця або кидати і розбирати ВНП.

– Ударяти по корпусу та підривачу, а також один ВНП об інший.

– Закопувати в землю чи кидати ВНП у водойми.

– Обривати чи тягти дроти, розтяжки, проводи, що відходять від ВНП.

– Брати і класти в кишені, портфелі та сумки.

– Збирати і здавати ВНП як металобрухт.

– Кидати в багаття чи розводити вогонь поблизу, палити біля ВНП.

– Запалювати вибухову речовину в не повністю знешкоджених та знищених боєприпасах.

– Приносити в місця перебування людей будь-які ВНП.