Від Гренландії відколовся величезний айсберг – наслідок глобального потепління

14.09.2020 18:20   -

Великий шмат льоду відколовся від найбільшого в Арктиці крижаного шельфу на північному сході Гренландії, який має назву – 79N, або Ніогалфіелдсфіорен (Nioghalvfjerdsfjorden), про що повідомляє ВВС.

Ніогалфіелдсфіорен – це фіорд, розташований на Землі короля Фредеріка VIII, у Національному парку Північно-Східна Гренландія на північному сході Гренландії. Він розташований на широті 79 ° північної широти (звідси і його простіша назва – 79N) між Землею Ламберта та островом Ховгард. Фіорд був названий данською експедицією у квітні 1907 р.

Льодова брила, що відкололася від шельфу, має площу близько 110 квадратних км (приблизнов 80 на 20 км).  Супутникові знімки показують, що айсберг уже розколовся на багато дрібних шматочків.

Satellite images

Ця подія є ще одним свідченням того, що швидкі кліматичні зміни відбуваються в Гренландії. Атмосфера в цьому регіоні з 1980 року нагрілася приблизно до 3 градусів, а в 2019 і 2020 роках тут спостерігалися рекордні літні температури – розказують вчені-дослідники з Університету Фрідріха-Олександра в Німеччині.

Знімки із супутника показують, що наявність більш високої температури повітря, зафіксованої в регіоні, стає очевидною також із наявності великої кількості талих ставків, що вже утворилися на вершині льодовикового шельфу у Гренландії та слідів від ручаїв, якими стікає тала вода.

N79 trunk

Наявність рідкої води часто є проблематичною для крижаних платформ. Якщо вода заповнює щілини, це може сприяти розколу льодовиків. Вода буде тиснути на тріщини, збільшуючи їх аж до основи шельфу в процесі, відомому як гідророзрив. Це послаблює весь льодовий шельф.

Океанографи також задокументували тепліші температури моря, що означає, що шельфовий лід майже напевно тане і знизу.