Верховна Рада підтримала підвищення мінімальної зарплати з 1 вересня

26.08.2020 06:53   -

Внесений на розгляд парламенту президентом Володимиром Зеленським законопроєкт про підвищення мінімальної зарплати з 1 вересня 2020 року було підтримано 25 серпня.

Законопроєкт №3963 “Про внесення змін до ЗУ “Про Державний бюджет України на 2020 рік” передбачає збільшення мінімальної зарплати до 5 тисяч гривень.

Попри критику законопроєкту і побоювання інфляції, ініціативу президента підтримали 295 нардепів.

Дану ініціативу підтримав і Уряд. Зокрема, позитивний відгук дав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Сьогодні Парламент підтримав президентський законопроєкт щодо підвищення мінімальної зарплати до 5 тис. грн. Це перший крок урядового плану з підвищення МЗП. Наші розрахунки демонструють, що збільшення мінімальної зарплати дасть змогу привести її у відповідність до реального прожиткового мінімуму та простимулює споживчий попит на українську продукцію», – написав Шмигаль у Фейсбук.

Нагадаємо, що дану пропозицію неодноразово критикували. По-перше, залишилось незрозумілим, де саме в умовах шаленого дефіциту бюджету уряд має взяти гроші на підвищення виплат. По-друге, були побоювання, що для забезпечення підвищення уряд почне еміссію (додатковий випуск гривні), яка спричинить інфляцію. А по-трете, незадоволеними ініціативою були ті, хто вважали, що підвищення мінімалки спричинить додатковий податковий тиск на підприємців, що не лише змушені будуть платити більшу зарплату працівникам, але й сплачувати більше грошей державі – в умовах кризи, нібито, це є не найкращим рішенням.

Втім, усі ці аргументи для влади не суттєві – головне, щоб напередодні місцевих виборів було чим похвалитись.