Верховна Рада дозволила штрафувати і ув’язнювати за порушення карантину

17.03.2020 12:13   -
Автор:

На позачерговій сесії ВР 17 березня депутати прийняли проект закону щодо внесення змін в українське законодавство, що регулює питання епідеміологічного контролю. Зокрема, пропонують змінити деякі норми для запобігання поширенню коронавірус.
Зокрема, закон встановлює штрафи за самовільне залишення місць обсервації (карантину) хворими на коронавірус, а також вводить кримінальну відповідальність за порушення санітарних норм з попередження інфекційних захворювань.
Документ №3219 «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» підтримали 344 депутати – таким чином, закон прийнято.
«Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених законом України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями,
– тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, на посадових осіб – у розмірі від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», – сказано в документі.
Також у документі прописані заходи з регулювання відпусток працівникам на час карантину, способи і порядок виплати заробітної плати, контроль Уряду за обігом ліків в Україні.
Закон, окрім того, передбачає виплату подвійної зарплати медичним працівникам, що залучаються до лікування хворих на коронавірус.
Національна поліція уже повідомила про правову відповідальність за порушення умов карантину у Твіттері:
“Верховна Рада ввела адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення правил карантину при коронавірусі”, – йдеться в повідомленні.