Велика Британія виділяє додатково 1 млрд фунтів на підтримку України

09.12.2021 13:12   -

Велика Британія додатково виділить 1 млрд фунтів стерлінгів на підтримку України. Це нові інвестиції, торгівля, безпека. За підсумками переговорів розмір загальної британської підтримки збільшиться до 3,5 млрд фунтів.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, кошти, які спрямує британське Агентство гарантування експортних кредитів (UK Export Finance), можуть бути використані у низці сфер, зокрема у галузях охорони здоров‘я, інфраструктури та “зеленої” енергетики.

“Рішення про додаткове виділення понад 35 мільярдів гривень на проєкти з торгівлі та інвестицій підтверджує високий рівень стратегічного партнерства, досягнутий під час візиту президента України Володимира Зеленського до Лондона в жовтні минулого року. Залучення цих коштів додатково до раніше анонсованих 2,5 мільярдів фунтів стерлінгів створить нові можливості для нашої економіки та українського бізнесу, підвищить добробут українських громадян”, – зауважив Кулеба.

У 2020 році під час візиту Зеленського до Лондона між Україною та Великобританією було підписано меморандум про наміри з підвищення спроможностей ВМС ЗСУ. Міноборони України повідомляло, що меморандум передбачає постачання сучасних зразків військової техніки та новітнього високоточного озброєння, налагодження виробництва окремих видів військової продукції в Україні, а також будівництво об’єктів базування ВМС України.

У червні 2021 року Україна і Великобританія підписали новий меморандум про проєктування та будівництво військових кораблів в Україні та Великій Британії, реконструкцію українських суднобудівних підприємств і будівництво двох баз ВМС України.

Наприкінці жовтня Міноборони підтвердило можливість отримання Україною британських ракет Brimstone.

Нагадаємо, 8-9 грудня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба перебуватиме у Британії. Очікується, що голова МЗС говоритиме в Лондоні про агресію РФ, енергетику та візовий режим.