Вчителька з Павлограда щодня на дорозі вітає військових, які їдуть на Донеччину

05.05.2024 11:04   -

Зворушлива ініціатива волонтерки. Вчителька з Павлограда Мар’яна Солянікова півтора роки тому вирішила кожного дня вітати військових на дорозі. Під час блекаутів вона часто гуляла на вулиці і маленьким прапорцем махала всім військовим. Після цього вирішила – потрібен великий стяг та команда однодумців. Як реагують бійці на привітання?

Щодня після уроків, вчителька фізкультури виходить на вулицю Дніпровську, щоб вітати військових, які їдуть на Донеччину або повертаються звідти. Водії сигналять Мар’яні, а вона кричить їм: дякуємо!

Коли їдуть колони, це ж неможливо утримати сліз, коли колона їде туди, і вони знають куди вони їдуть, вони знають, що вони можуть не повернутися і вони все рівно туди їдуть. Там дуже багато наших колишніх учнів, багато померло, на жаль, є і в полоні”, – розповідає Мар’яна.

Спочатку Мар’яна виходила одна, потім до неї приєдналися колеги та небайдужі павлоградці. Минулоріч вони пошили 300 жовто-блакитних прапорців і роздавали їх захисникам.  

“Проходить якійсь час, і підходить один військовий з лікарні, і каже – ви пам’ятаєте мене, я їхав перед контрнаступом у минулому році на танку, ви мені махали, я вам показував сердечко. А я це пам’ятаю, дуже один сердечко показував. Ми зупинились, ви нам подарували прапори. Уявіть, пройшов час, він був поранений, він приїхав, нас тут знайшов і цей прапор, він з ним, звичайно пошарпаний”.

Якось учні на уроці спитали свою вчительку навіщо вона це робить. Мар’яна пояснила, і діти захотіли разом вітати військових.

Зупиняються військові, кажуть – можна обійняти? Бо в нас вдома такі, і ми малих не бачили по два роки”.

Десятирічний Ростик радіє, коли бійці йому сигналять. Тим, хто зупиняється, він дарує смаколики та шкарпетки від волонтерів.

Діти найбільше радіють шевронам та бойовим прапорам, які їм віддають військові. У них вже ціла колекція таких цінних подарунків. На Великдень волонтери планують спекти паски та роздавати їх прямо на дорозі.

Мар’яна закликає всіх українців підтримувати та вітати захисників. При зустрічі радить прикласти долоню до серця чи вклонитися. Військовим це зараз дуже потрібно – говорить волонтерка.

Джерело: ДніпроТВ