Вакцинація від коронавірусу лише населення багатих країн містить в собі загрозу для світу

18.01.2021 11:04   -

Глобальні прогалини у доступі до вакцин Covid-19 викликають занепокоєння з приводу того, що продовження поширення коронавірусу призведе до появи більш небезпечних версій збудника, послаблюючи зусилля медиків та погіршуючи економіку, – наголошує видання Bloomberg.

Намагаючись вивчити нові варіанти коронавірусу, найбагатші країни світу вже проводять вакцинацію населення від ковіду. США, Великобританія та Європейський Союз на сьогодні дали своїм громадянам близько 24 мільйонів доз вакцин (це більше половини усіх щеплень від ковіду, здійснених у всьому світі), – величезна кількість країн ще навіть не розпочала своїх кампаній з вакцинації. Серед них – і Україна.

Такі розбіжності у формуванні колективного імунітету становлять загрозу як для держав, що мають вакцини, так і для тих, хто їх не має. Залишення осторонь від кампаній з вакцинації бідних країн надає коронавірусу можливості прогресувати та генерувати нові мутації. Це у перспективі матиме значні економічні та гуманітарні наслідки для всього світу.

Ми не можемо залишити частину світу без доступу до вакцин, тому що це просто повернеться до нас. Це ставить під загрозу всіх людей у ​​всьому світі“, – пояснює Чарлі Веллер, керівник відділу вакцин в науково-дослідному фонді охорони здоров’я Wellcome. Багаті країни покладаються на ефективну імунізацію, щоб врятувати життя своїх громадян та оживити бізнес. Але прогноз Світового банку щодо 4% економічного зростання цього року залежить саме від широкого впровадження вакцин. Однак випадки серйозного масового захворювання на Covid та затримка доставки щеплень можуть обмежити темпи економічного росту до 1,6%.

Країни з високим рівнем доходу забезпечили себе на 85% дорогою вакциною Pfizer Inc., та всі розвинені країни – недешевою вакциною Moderna Inc. Експерти вважають, що дешевше і простіше і треба буде розповсюджувати у світі більш дешеві вакцини інщих виробників, таких як китайська компанія Sinovac Biotech Ltd. З 42 країн, які впроваджували вакцини проти Covid станом на 8 січня, 36 були країнами з високим рівнем доходу, а решта – із середнім рівнем доходу, за словами генерального директора Всесвітньої організації охорони здоров’я Тедроса Адханома Гебреєса.

І поки розвинені країни проводять кампанії з вакцинації, нові варіанти вірусу, що з’явились у Великобританії, Південній Африці та Бразилії, поширюються значно швидше, ніж попередні версії. І хоча поки немає жодних доказів того, що нинішні уже створені зразки вакцин є неефективним проти цих нових варіантів, майбутні мутації вірусів можуть бути менш чуйними до вакцини, або взагалі спростують їх ефективність. Саме тому питання доступу всіх країн до вакцини і терміни проведення вакцинації мають велике значення.