В українському бюджеті виникла діра у 323 млрд. гривень і ледь вистачає грошей на зарплати бюджетникам

17.11.2020 13:10   -

Наразі стан державного бюджету близький до катастрофічного – станом на 9 листопада сума недофінансованих видатків з бюджету складає 323 млрд. гривень. Про це повідомив  колишній в.о. міністра розвитку економіки, торгівлі і сільcького господарства Павло Кухта, інформує Цензор.НЕТ.

Ексміністр заявив, що така сума недофінансування дорівнює четвертій частині усього держбюджету і наразі уряд просто немає можливості знайти кошти для покриття цих витрат та фінансування запланованих статей у найближчі місяці.

Станом на 9 листопада, непрофінансованих є майже четверту частину витрат державного бюджету – 323 млрд. З них близько 140 млрд – зарплати, пенсії і соціальні виплати за листопад-грудень. План по доходах на листопад-грудень – 111 млрд. При сильному перевиконанні на 25% (яке зараз відбувається “азаровським” шляхом: фіскали не відшкодовують ПДВ експортерам і пресують бізнес платити наперед) вийде якраз трохи менше 140 млрд – досить для зарплат, пенсій і соцвиплат, але нічого іншого“, – сказав Кухта.

Минэкономики Украины временно возглавил Павел Кухта - его биография -  «ФАКТЫ»

За його словами, підстав для оптимізму немає – 25% перевиконання є максимальним показником, що навряд чи зможе бути досягнутий в умовах падіння темпів економічної діяльності і посилення карантинних обмежень. Уряду треба десь знайти 200 мільярдів для дофінансування статей, а це виявиться надто складним, навіть – майже неможливим.

Більше того, по ряду показників з державного бюджету не було профінансовано належним чином стратегічні галузі. Так, за словами Кухти, медицина була профінансована лише на 40% (51 млрд) від річного бюджету, а оборона – на 30% (33 млрд). Виходить, що всі розповіді Зеленського про збільшення фінансування – казки для наївних, адже фінансування було лише на папері. Сподіватись, що ці статті будуть профінансовані до кінця року – не варто із врахуванням величезного дефіциту.

Кроме капитальных расходов, на начало ноября на 51 млрд непрофинансировано здравоохранение – это 40% от годового бюджета в год эпидемии! И “мелочи”, типа 33 млрд на оборону во время войны (30% от годового плана). Сказать, что это ужасное управление бюджетом со стороны правительства – ничего не сказать“, – підкреслює колишній чиновник із зе-команди.