В Україні відсьогодні розпочинається призов резервістів. Генштаб опублікував роз’яснення

23.02.2022 10:34   -

В Україні від сьогодні, 23 лютого, розпочинається призов резервістів в особливий період за відповідним указом президента Володимира Зеленського.

Генеральний штаб Збройних сил України опублікував розʼяснення з цього приводу. Так, призову підлягають резервісти від 18 до 60 років. Це будуть як офіцери так і рядовий, сержантський склад. Призов розпочнеться від сьогодні, 23 лютого. Максимальний термін служби 1 рік.

Резервісти оперативного резерву першої черги проходитимуть службу у тих військових частинах і за тим фахом, в яких вони проходили службу до цього та підписали контракт для проходження служби в оперативному резерві першої черги (ОР-1). Тобто якщо під час попередньої служби військовий був водієм-механіком у військовій частині, то його призивуть у цю ж частину на цю ж спеціальність.

Генштаб наголосив: за призваними резервістами зберігатиметься робоче місце та середньомісячна заробітна плата.

Резервісти першої черги мають самі з’явитись у свої військові частини або Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати, ось перелік), за телефонним дзвінком або ж отримавши повістку для явки. Якщо резервіст з тих чи інших причин, передбачених законом, не може бути призваним, йому необхідно особисто надати підтверджуючі документи.

22 лютого президент підписав указ про призов резервістів в особливий період — тобто про громадян, які уклали відповідні контракти, а також військовослужбовців, які звільнилися з військової служби. Призов резервістів в особливий період стосуватиметься оперативного резерву. Це, зокрема ветерани війни з Росією 2014 року та перших хвиль мобілізації — категорії визначатиме військове командування.