В Україні по-новому платитимуть за газ, – замість кубів – кіловати

04.11.2021 20:04   -

В Україні змінюється система обліку спожитого газу. Традиційні кубометри замінять на енергетичну шкалу – кіловат-години.

Це останній опалювальний сезон, у якому споживачам блакитного палива доведеться сплачувати за газ за метричними показниками. З 1 травня 2022 року традиційні кубометри в квитанціях замінять кіловат-годинами.

Перехід до обліку спожитої під час спалювання газу енергії дозволить споживачам більш справедливо сплачувати за блакитне паливо.

Не секрет, що його якість у різних регіонах країни різна, а ціни в більшості випадків прив’язані до споживання в кубометрах.

Як відмова від радянської системи обліку газу змінить життя споживачів, трейдерів та державних операторів?

Перехід із кубометрів на кіловат-години насправді нічого не коштує. Трейдери, Оператор газотранспортної системи, оператор підземних сховищ (Укртрансгаз), постачальники газу та так звані облгази вже рахують спожитий газ в енергетичних одиницях. Облік відбувається паралельно – як у кубометрах, так і в кіловат-годинах, що відображається в платіжках споживачів.  

Грубо кажучи, з травня 2022 року населення та бізнес будуть платити за газ, як це роблять у Європі. Там не у всіх споживачів встановлено лічильники, що можуть конвертувати кубометри в енергетичні одиниці.

Два роки знадобилося народним депутатам, аби наважитися імплементувати в Україні загальноєвропейські правила обліку споживання блакитного палива.

Цього тижня Верховна Рада ухвалила в остаточній редакції внесений у грудні 2019 року законопроєкт, який передбачає переведення обліку газу на кіловат-години (кВт-год) замість кубічних метрів.

Такий же підхід використовується при обрахунку використання обсягів спожитої електроенергії.

Чому це важливо? Річ у тім, що газ може відрізнятися за параметром калорійності, тобто за кількістю енергії, яку виділяє при згорянні один і той же обсяг палива. Калорійність газу залежить від родовища, на якому його видобули.

У ЄС споживачі платять не за кубометр газу, а за кількість енергії, яку можна отримати з кубометра при його спалюванні.

“У Європі вже давно запроваджені енергетичні одиниці. На торговельних майданчиках ціни публікуються в євро за МВт-год. Це означає, що споживачі платять за енергетичну корисність газу, а не за обсяг. Це більш справедливо”, – пояснює голова біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський.