В Україні планують створити безбар’єрний простір

25.02.2021 15:28   -

Перелік ключових викликів у сфері безбар’єрності сформували цього тижня учасники експертних груп, які розробляють Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні. Йдеться про представників громадських організацій, благодійних фондів, органів влади та науковців з різних куточків країни.

Підготовка документу реалізується у межах Указу Президента «Про забезпечення створення безбар’єрного простору в Україні».

Головна мета Стратегії – розбудова безбар’єрності у різних вимірах суспільного життя України – інфраструктурі, економіці, освіті, соціальній сфері тощо. Тобто мають враховуватися потреби усіх груп населення, в тому числі, осіб з інвалідністю, літніх людей, молоді, жінок, а також батьків малолітніх дітей.

Головою міжвідомчої групи призначено Міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова. До групи також увійшли дев’ять міністрів, низка народних депутатів, представники Офісу Президента України, державних органів влади, Національного інституту стратегічних досліджень, громадськості та експерти, – повідомляє minregion.

09 лютого 2021 року відбулося перше засідання міжвідомчої робочої групи.

За основу взяли всеукраїнське опитування, яке провели у 2020 році Київський міжнародний інститут соціології та ГО «Безбар’єрність».  Виявилося – 77% українців вважають, що питання безбар’єрності потрібно вирішувати. Понад 60% опитаних особисто зустрічалися з перешкодами у своєму житті.

Як показало соціологічне опитування, з обмеженнями у житті сьогодні зустрічаються не лише люди з інвалідністю. Серед вразливих груп – молодь, родини з дітьми, літні люди.

Майже половина опитаних вважають, що люди віком старше 55 років найчастіше стикаються з бар’єром при працевлаштуванні. Майже 40% респондентів вважають бар’єром бюрократію при оформленні різних довідок.

Жителі віддалених сіл не мають можливості користуватися інтернетом, онлайн послугами, здобувати дистанційну освіту. Адже майже 35% господарств в нашій державі взагалі не комп’ютеризовані.

Тому фокусуватися майбутня стратегія буде одразу на шести вимірах безбар’єрності – фізичному, соціальному, освітньому, економічному, громадянському та цифровому.

Досвід розвинених країн доводить, що подібні стратегії дієво впливають на розв’язання проблеми бар’єрів. Показова практика Естонії. Там існує окрема Стратегія навчання впродовж життя.

Йдеться про створення можливостей для навчання на всіх рівнях. А ще про підтримання індивідуального розвитку кожного учня та вдосконалення навичок творчості й підприємництва.

До розробки документу може долучитися кожен. Свої пропозиції, ідеї, напрацювання  щодо розвитку безбар’єрного простору в Україні можна залишити за посиланням