В Україні є ознаки відродження економіки – Уряд

16.08.2020 12:06   -

Коронавірусна криза, що вразила світ у 2020 році, спричинила негативний вплив на світову економіку. Більшість європейських країн втратили в темпах економічного зростання, а деякі навіть демонструють відвертий занепад економіки. Виключенням не стала навіть Швеція, що відмовилась запроваджувати жорсткі карантинні обмеження в країні і звичне життя там майже не зупинялось.

Втрати економіки європейських країн у цифрах: Іспанія -22,1%; Велика Британія -21,7%; Франція -19%; Німеччина -11,7%; Україна -11,4%; США -9,5%; Швеція -8,6; Польща -7,9%.

Втім, потроху країни починають пристосовувати свої економіки до умов існування в карантині і демонструють певне відновлення. Так, премєр-міністр України Денис Шмигаль заявив про те, що є ознаки відновлення української економіки.

«У третьому кварталі економіка України почала відновлюватися. На це, крім відновлення споживання, позитивно вплинув збір врожаю, який фактично перенісся з другого кварталу на третій через погодні умови. Також, згідно з прогнозами Мінекономіки, в наступні 3 роки ВВП буде зростати в середньому більш ніж на 4% щорічно», – написав Денис Шмигаль у Фейсбук.

Окрім того, позитивні зміни в економіці, на думку Шмигаля, пов’язані із запровадженням програми доступного кредитування малого та середнього бізнесу – в умовах кризи дана програма дозволила підтримати підприємців, що опинились у непростих умовах та даkf можливості новим проєктам.

Загальний об’єм позик для малого та середнього бізнесу вже склав 4,2 млрд грн. 75% всіх кредитів для МСБ з лютого було видано саме в межах програми «5-7-9%». Найбільше кредитів видано українським фермерам — 57%, ще 17% — це торгівля і 6% — це промисловість. Такий об’єм кредитування дає змогу говорити, що програма працює не на папері, а дійсно допомагає українському бізнесу“, – відзначив Шмигаль.

Можна скептично ставитись до заяв уряду, але підтвердженням цьому є ситуація на ринку у сфері IT. Наведений нижче графік досить яскраво показує відновлення цього сектору – IT компанії наразі активно шукають робітників і показники щодо потреб у спеціалістах відновились до передкризового періоду (лютий 2020).

показники опублікованих IT-компаніями вакансій