Через «м’який карантин» Швеція найменше в Європі втратила в економічному плані. Але не все так просто

06.08.2020 09:58   -

Швеція, що відмовилась від тотального карантину і здебільшого зберігала звичний ритм життя під час розпалу пандемії Ковід-19, за період з квітня по червень отримала найменший спад економіки серед країн ЄС – економіка скоротилася на 8,6%.

За інформацією ВВС, оцінка шведського бюро статистики яскраво показала, що країна пройшла зазначений період легше, ніж інші країни ЄС, які вжили більш жорстких заходів. Однак це падіння було все-таки найбільшим квартальним падінням протягом останніх 40 років.

Європейський Союз за той же період в екнономічних показниках втратив 11,9%. Окремі країни втратили ще більше: в Іспанії спостерігалося економічної активності на 18,5%, тоді як економіка Франції та Італії скоротилася відповідно на 13,8% і 12,4%.

Шведська влада зауважувала, що стратегія країни щодо пандемії Covid-19 не була спеціально розроблена для захисту економіки – метою було запровадження сталих, довгострокових заходів. Але уряд сподівався, що підтримка цих заходів суспільством допоможе обмежити скорочення робочих місць та пом’якшити вплив на бізнес.

Відмову Швеції від карантину аналітики порахували непотрібною ...

З моменту початку пандемії Швеція значною мірою покладалася на настанови добровільного соціального дистанціювання та самоізоляції, включаючи роботу з дому, де це можливо, та уникнення громадського транспорту. Втім, різні прогнози передбачають, що шведська економіка цього року втратить ще приблизно 5%. Це все одно менше, ніж інші країни, які сильно постраждали від Covid-19 (Італія, Іспанія та Великобританія).

В той же час, рівень безробіття у Швеції складає наразі 9% і залишається найвищим у північних європейських країнах, порівняно з 7,1% у березні.

Наведені цифри яскраво показують, наскільки вразлива Швеція до глобальних економічних зрушень. Як і інші скандинавські країни, вона має невелику, відкриту економіку, яка залежить від міжнародної торгівлі. Саме зрушення в міжнародній торгівлі завдали найсильнішого удару по економіці Щвеції.

Випадок Швеції не є виключенням – навіть за умови ефективної внутрішньої політики і підтримки національної економіки, країни, в умовах глобального ринку, неодмінно втрачатимуть у плані економічної активності, що відбиватиметься на темпах економічного росту.