В Telegram вклав гроші держфонд РФ, заснований президентом й головою уряду РФ

24.03.2021 10:59   -

Telegram розмістив облігацій більше ніж на $1 млрд серед “найбільших і найбільш далекоглядних у світі інвесторів”. Про це написав засновник месенджера Павло Дуров у своєму каналі.

Наприкінці минулого року Дуров зробив важливу заяву про Telegram. Він розповів, що втомився платити зі своєї кишені, тому на Telegram чекають зміни. Мабуть саме втома засновника спричинила проблеми з месенджером (минулого тижня в роботі месенджера Telegram стався глобальний збій), а як результат – запозичення грошей у держфонду РФ.

За його словами, гроші дозволять Telegram незалежно продовжувати глобальний розвиток, зберігши свої цінності, а також допоможуть реалізувати стратегію монетизації, про яку Дуров розповів наприкінці 2020 року.

Газета Вєдомости з посиланням на Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ) повідомила, що держфонд взяв участь в інвестиціях у конвертовані облігації Telegram разом із фондом з ОАЕ Mubadala. Також про те, що в партнерстві з Mubadala в месенджер Дурова вклався російський фонд РФПІ, написав Forbes із посиланням на представника фонду.

Агентства “РИА Новости” та Bloomberg з посиланням на представника російського фонду повідомили, що РФПІ разом з фондом Mubadala Investment Company з Об’єднаних Арабських Еміратів придбали цінні папери Telegram.

Російська сторона не вказала суму угоди. За даними Bloomberg, арабський фонд і його дочірня компанія сумарно вклали 150 млн доларів (у перерахунку – 126 млн євро) в конвертовані облігації Telegram.

Як зазначив Інтерфакс, Mubadala – традиційний партнер РФПІ. Його представник підтвердив журналістам, що РФПІ брав участь в інвестиції в Telegram спільно з Mubadala, не уточнивши розмір вкладень.

На сайті РФПІ зазначено, що Фонд створено в 2011 році за ініціативи президента й голови уряду РФ. У всіх угодах РФПІ “виступає співінвестором разом із найбільшими міжнародними інвесторами, відіграючи роль каталізатора в залученні прямих інвестицій у Росію”.

Попит на бонди Telegram був не таким вражаючим, як очікувалося, а гроші виявилися досить дорогими: ставка в результаті склала 7% за орієнтиру – 5-7%. Значну частину коштів компанія витратить на погашення боргу.