В Ізраїлі відбулися четверті вибори за два роки, судячи з попередніх результатів, – ймовірно доведеться переобирати ще раз

24.03.2021 11:58   -

День виборів в Ізраїлі 2021 року завершився у вівторок після того, як ізраїльтяни в четвертий раз за чотири роки прийшли на дільниці, що широко розглядається як референдум щодо правління режиму найдовшого прем’єр-міністра Ізраїлю Бенджаміна Нетаньяху, – повідомляє Haaretz.

Опитування за результатами екзит-полу показало, що країна залишається розділеною, і що п’яті національні вибори залишаються реальним варіантом.

Блокування, карантин, понад 6000 смертей, величезні дефіцити, зростання безробіття та закритий аеропорт майже ніяк не змінили думки ізраїльтян на виборчих дільницях.

Нетаньяху проводив агітацію за свої повноваження керівництва на тлі всесвітньої вакцинації проти COVID-19, яке дозволило майже 50% ізраїльтян отримати дві вакцини.

Але звинувачення у хабарництві, шахрайстві та порушенні довіри, які Нетаньяху заперечував, а також в економічних труднощах під час трьох загальнодержавних блокувань через коронавірус, вплинули на його популярність.

Екзит-пол спочатку дав Нетаньяху можливість забезпечити незначну більшість, якщо до нього приєднається Яміна Нафталі Беннета, але пізніше вони були оновлені на основі реальних результатів і показали, що Нетаньяху не обов’язково має явну більшість.

Виявилося, що Нетаньяху, лідеру правого “Лікуду”, доведеться створити коаліцію, яка малоймовірна, до складу якої могли б входити єврейські ультра-православні, ультранаціоналістичні та арабські партії, щоб забезпечити собі ще один термін.

Голосування у вівторок відбулося після трьох інших безрезультатних виборів, на яких ні 71-річний Нетаньяху, ні його лівоцентристські опоненти не набрали більшості в 120-місцевому парламенті.

За прогнозами, “Лікуд” буде найбільшою партією на 30 місць, менше, ніж її нинішні 36. Опозиційна центристська партія “Єш Атід”, яку очолює 57-річний Яір Лапід, відставала на 17 місць.

Можливо, Нетаньяху доведеться заручитися єврейськими релігійними партіями, які приєдналися до його попередніх урядів, а також ультраправими партіями, і, можливо, навіть консервативною ісламістською арабською партією, яка балансує на порозі голосування і не виключає співпраці з Нетаньяху.

Іншим потенційним виробником є ​​48-річний Нафталі Беннет, колишній міністр оборони, який виступає за анексію частин окупованого Ізраїлем Західного берега. За прогнозами, його яструбиста партія “Яміна” отримає сім місць, хоча Беннетт, здавалося б, природний партнер, ще не сказав, що підтримає Нетаньяху.

В Ізраїлі в ніч на 23 грудня минулого року розпустили парламент, а на 23 березня були призначені дострокові вибори.

Останні вибори в Ізраїлі відбулися в березні 2020 року. Партія Нетаньягу «Лікуд» здобула перемогу з невеликою перевагою, але їй та її союзникам не вдалося отримати більшість у парламенті.

Після цього Нетаньягу і Ганц знову не змогли домовитися про створення уряду, зокрема й в додатково відведений на це час.