В Іспанії молодим людям до 35 років виплачуватимуть €250 для оренди житла, аби допомогти з’їхати від батьків

20.01.2022 11:06   -

Починаючи з цього місяця, в Іспанії вводяться субсидії на житло молодим людям з низьким доходом, щоб стимулювати їх з’їхати від батьків, – повідомляє Reuters.

Після подання заяви виплати гарантовані протягом двох років. Влада назвала таке рішення «важливим кроком на шляху до того, щоб ціни на житло перестали бути перешкодою для емансипації молоді».

В Іспанії все більше молодих людей живуть зі своїми батьками, оскільки не можуть дозволити собі орендну плату. За офіційними даними, з батьками живуть до 55% людей віком від 25 до 29 років, і це один із найвищих показників у Європі. При цьому 29% іспанців молодших 25 років мають статус безробітних.

How to live with your parents when you are an adult - BBC News

Експерти з нерухомості критикують рішення уряду. Вони впевнені, що це спричинить зростання цін на невеликі квартири. На сьогодні в Іспанії для оренди квартири необхідно в середньому заробляти €1 935. Середня зарплата молодих іспанців — у межах €970 на місяць.

Уряд Іспанії вперше оголосив про план ще в жовтні 2021 року, але остаточно схвалив схему у вівторок, 18 січня – дати, коли вона також набула чинності. 

Допомога встановлюється в розмірі 250 євро на місяць протягом двох років для кожної молодої особи, якщо вона має постійне джерело доходу і її дохід не перевищує 24 318 євро на рік.

Його мета – допомогти молодим людям в Іспанії виїхати з батьківських будинків і жити самостійно.

Згідно з дослідженням Іспанської молодіжної ради (CJE), лише 15,8% молодих людей у ​​віці до 30 років виїхали з дому, а решта все ще живуть з батьками. 

Ця вікова група також має один із найвищих рівнів безробіття в ЄС – 31,1 відсотка (у третьому кварталі 2021 року), згідно з Опитуванням активного населення (EPA). 

Мало того, у цих молодих людей ще й найнижчі зарплати. Згідно з останніми даними Національного інституту естадистики (INE) у 2020 році це становило 1207 євро брутто в середньому на місяць.

Загалом, за підрахунками уряду Іспанії, від цієї ініціативи виграють понад 70 тисяч людей. 

Хто має право подати заявку на допомогу?  

Щоб подати заявку на програму та отримати місячну допомогу в розмірі 250 євро, ви повинні:

  • Бути віком від 18 до 35 років
  • Мати регулярне джерело доходу. Однак ця сума не може перевищувати 24 318 євро на рік. Це дорівнює 14 платежам на рік по 1737 євро брутто на місяць або 12 платежам по 2026 євро на місяць.
  • Розмір орендної плати не може перевищувати 600 євро на місяць, хоча регіони з особливо високою орендною платою, які бажають збільшити її до 900 євро на місяць, можуть це зробити.
  • Грант має бути використаний для оренди приміщення, в якому ви як бенефіціар проживаєте. Іншими словами, ви не можете здавати його в суборенду.  Недотримання лише одного з цих пунктів означає, що ви не матимете права на пільгу.

Скільки я отримаю? 

Максимальна сума, яку ви можете отримати, становить 250 євро на місяць. Платежі можуть бути використані лише з метою оренди житла і ні на що інше. 

Чи можу я отримати допомогу при оренді, якщо я вже отримую інші пільги? 

Так, бонус сумісний з іншими пільгами Держплану доступу до житла на 2022-2025 роки.

Якщо ви отримуєте різні два види пільг, отримана сума становитиме до 40 відсотків різниці між орендою житла та допомогою, при цьому спільний ліміт (сума двох субсидій) дорівнюватиме 75 відсотків доходу від оренди. .

Ви також зможете продовжувати отримувати інші види соціальних облігацій, такі як мінімальний життєвий дохід (IMV) та інші виплати соціального страхування без внесків.

Що робити, якщо я знімаю кімнату в загальній квартирі? 

Ви можете скористатись цією допомогою незалежно від того, живете ви самі чи спільної квартири. Насправді, якщо ви ділите квартиру з іншими, усі сусіди також можуть звернутися за цією допомогою окремо, якщо вони відповідають вимогам.

У разі оренди кімнати максимальна орендна плата становитиме 300 євро, хоча кожен регіон може підвищити цей ліміт до 450 євро, якщо захоче.