Уважно вивчаємо нові правила голосування, аби не припуститися помилки

24.10.2020 14:03   -

Ресурс ЦВК: просвіта детально розібрав особливості цих місцевих виборів, створив прості схеми та роз’яснення з навчальними фільмами.

25 жовтня українці обиратимуть депутатів районних рад та сільських, селищних і міських голів.

Вибори депутатів Верховної Ради Криму, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів на тимчасово окупованих територіях Криму, міста Севастополя, в окремих районах, містах, селищах і селах Донецької та Луганської областей не призначаються і не відбуваються.

Цього року в країні відбулося укрупнення районів, їх кількість зменшилася з 490 до 136. Тому 25 жовтня в новоутворених територіальних громадах будуть перші вибори рад громад та депутатів в райради.

Більшість виборців цієї осені отримають по чотири бюлетені, для обрання: глави населеного пункту — мера, селищного / сільського голови; депутатів міської / сільської / селищної ради; представників до районної ради; депутатів обласної ради.

Жителям Києва видадуть по два бюлетені – зі списком кандидатів у мери і міську раду. У той час, в Полтаві, Житомирі, Кропивницькому, Херсоні та Кривому Розі з’явиться додатковий бюлетень для голосування за кандидатів в райради міста.

Текст виборчого бюлетеня для голосування у єдиному одномандатному виборчому окрузі викладається державною мовою і розміщується  на одному аркуші та лише з одного боку.

Бюлетень буде складатися з двох частин — переліку партій та кандидатів від партій. При голосуванні потрібно буде поставити позначку навпроти певної політсили, а потім вписати цифру конкретного кандидата.

У виборчому бюлетені зазначаються:

  • порядкові номери, під якими в алфавітному порядку включені до виборчого бюлетеня зареєстровані кандидати на посаду голови;
  • прізвища, власні імена (усі власні імена), по батькові (за наявності) кандидата на посаду голови;
  • суб’єкт висування кандидата на посаду голови, у разі, якщо кандидат висунутий шляхом самовисування, міститься позначка “самовисування”;
  • відомості про рік народження, посаду, місце проживання кандидата на посаду голови.

Праворуч від порядкового номера та прізвища кожного кандидата розміщується порожній квадрат. Виборець може проголосувати лише за одного кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, поставивши позначку «плюс» (+) або іншу в квадраті навпроти прізвища кандидата, за якого голосує.

Якщо виборець проголосував більше ніж за одного кандидата на посаду голови – виборчий бюлетень недійсний.

Якщо виборець не проголосував за жодного з кандидатів на посаду голови або неможливо встановити зміст його волевиявлення – виборчий бюлетень недійсний.

Також ресурс ЦВК: просвіта підготував навчальні фільми для членів дільничних виборчих комісій з місцевих виборів на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року.

А ось список кандидатів на голову Дніпра