Уряд визначився з пріоритетами, які підтримуватиме фінансово. Підприємства Дніпра і Павлограда отримають замовлення

22.11.2020 13:43   -

​Кабінет Міністрів затвердив перелік зі 103 пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на 2020—2023 роки. Серед них найшлось місце і проектам у сфері оборони, авіаційній та космічній сферах, – повідомляє Defense Express.

На черговому засіданні Уряд затвердив перелік пріоритетних для держави інвестиційних проектів на період до 2023-го року. До нього увійшли, зокрема, проєкти у сферах охорони здоров’я, енергетики, транспорту, культурної та туристичної інфраструктури, спортивної інфраструктури, наукової та освітньої інфраструктури, переробної промисловості, авіаційної та космічної промисловості, оборонної сфери, поводження з відходами, природоохоронної сфери, надання послуг поштового зв’язку.

І хоча не всі пропозиції було підтримано із близько 600 пропозицій від центральних та місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, а також державних підприємств, все ж, якщо проєкт буте затверджено і втілено в життя, тобто профінансовано, то Україна матиме неабиякий зиск в багатьох сферах, а передусім це в надзвичайно важливій – оборонній промисловості.

Нашому місту в цьому переліку трохи більше 100 інвестиційних проектів цікаво насамперед ракетно-космічна галузь.

І на щастя рядом таки заплановано будівництво ракетно-космічного комплексу повітряного старту за кошти держбюджету та міжнародної технічної допомоги, а також створення рідинного ракетного двигуна РД870 – за кошти державного бюджету та кошти інвестора.

Defense Express, Перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на 2020—2023 роки, Кабінет міністрів України
Новий український маршовий РД-870 тягою до 100 тон викликає великий інтерес потенційних замовників / Схема: КБ “Південне”

Дніпровське КБ брало участь у інтеграції ряду своїх розробок у РСЗВ “Вільха”. Наприклад блоку газодинамічних (імпульсних) двигунів, що призначені коригування польоту ракети в повітрі. Такий блок газодинамічних рулів КБ “Південне” запатентувало як елемент у своїй перспективній зенітній ракеті.

Тверде ракетне паливо для ракет “Вільхи” виготовляється на Павлоградському хімічному заводі.

РСЗВ «Буревій» виконаний у калібрі 220-мм та може використовувати всі наявні реактивні снаряди для «Урагану», а також нові, зі збільшеною з 35 до 65 км дальністю знищення цілей, які розробляються КБ «Південне» у рамках програми «Тайфун-2».

Проект “Тайфун-4” за представленими ТТХ є дуже перспективним зразком озброєння, і має низку переваг:

  • велику дальність стрільби (до 280 км), що робить його оперативно-тактичним ракетним комплексом.
  • розміщення на колісному шасі ХКБМ, що є базою для інших перспективних зразків озброєння (ОТРК, ЗРК, ПРК)
  • збільшений калібр, що дозволяє використовувати ракету з більш потужною БЧ та розширює варіанти встановлення системи управління.
  • використання вже створених елементів управління на пусковій установці (систему автоматичної топоприв’язки, зв’язку, уніфікованого ПУ), які вже розробляються для ОТРК “Грім-2”

КБ “Південне” має теоретичний та практичний досвід створення окремих елементів реактивних снарядів, і заміни твердого ракетного палива на аналоги вітчизняного виробництва. Конструкторське бюро володіє технологіями створення твердопаливних двигунів для реактивних снарядів калібром від 122-мм до 400-мм. А також технологією створення корпусів ракет (реактивних снарядів) методом ротаційного розкочування.

Надалі використання наявних виробничих потужностей держпідприємств ПО “Південний машинобудівний завод”, “Павлоградський механічний завод” і “Павлоградський хімічний завод”, а також модернізація дослідного виробництва КБ “Південне” дозволять забезпечити виробництво дозвукових і надзвукових крилатих ракет і модернізувати заряди для наявних в Україні реактивних систем залпового вогню.

«Павлоградський хімічний завод» є єдиним в Україні підприємством, яке спроможне здійснювати спорядження двигунів ракет твердим ракетним паливом.

Defense Express, Перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на 2020—2023 роки, Кабінет міністрів України
Новий 122 мм реактивний снаряд 9М221Ф “Тайфун-1” в цеху ДП “НВО “Павлоградський хімічний завод”. Червень 2020 року. Від корпусного елемента і закінчуючи гумотехнічними виробами, які там зараз встановлено і саме паливо, яке використано для заправлення -це вже зроблено повністю на вітчизняних компонентах…

У зв’язку з зазначеним якнайшвидше відкриття фінансування програм з серійного виготовлення виробів «Вільха» та «Вільха-М» дозволить навантажити промислові потужності, поліпшити фінансовий стан та не допустити звільнення фахівців вузьконаправлених галузей ОПК не тільки «Павлоградського хімічного заводу», а й інших державних підприємств України, задіяних у кооперації.

Крім того в пріоритеті уряду і ряд оборонних проектів, серед яких:

-проведення дослідно-конструкторських робіт з імпортозаміщення покупних комплектуючих виробів та матеріалів виробництва РФ на літаках родини Ан-1х8 ( Ан – 148, Ан-158, Ан-178) на ДП Антонов та їх серійне виробництво за кредитні кошти та власні кошти ДП Антонов.  зазначимо, що деталі для літаків Ан-140 виготовляють і на Південмаші.

Defense Express, Перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на 2020—2023 роки, Кабінет міністрів України

– підготовка за кошти державного бюджету виробництва інфрачервоної головки самонаведення для авіаційних ракет;

– організація виробництва дослідного зразка та серійного виробництва важкої БМП “Кевлар”. Нагадаємо, в Збройних силах наразі дуже гостро стоїть питання недостачі чисельності БМП. 

Прототип БМП "Кевлар-Е" від "Укріннмаш" / Фото: УМП

-повнопривідного 5 (6) вісного броньованого шасі для спеціальної військової та цивільної мобільної техніки,

Defense Express, Перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на 2020—2023 роки, Кабінет міністрів України

-безпілотного літального апарату (в постанові не уточнюється якого саме);

– комплекту транспортних засобів УСПУ, ТЗМ, ТМ для РСЗВ “Вільха-М”;

-двигунів 4ТД, гранат РГД-5 (тема “Бульба”) – роботи планується проводити за кошти інвестора, кредитні кошти та взяті з інших джерел, що не заборонені законодавством;

– організація серійного виробництва 30-мм пострілів ВОГ-17В та ВОГ-17ІН до автоматичного гранатомету АГС-*7 та 40-мм пострілів ВОГ-40В та ВОГ-40ІН для підствольного гранатомету ГП-25;

Defense Express, Перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на 2020—2023 роки, Кабінет міністрів України
Спеціальне конструкторське бюро “ВЕКТОР-В” з Києва розробило нові українські боєприпаси до підствольних та автоматичних гранатометів – ВОГ-40В (ліворуч) та ВОГ-17В (праворуч) відповідно / Фото: Defense Express

– організація виробництва набоїв до РПГ-5, ОПГ-9 (скоріше за все мова йде про СПГ-9, – прим. ДЕ), РПГ-32У;

– організація ліній виробництва патронів різного калібру для стрілецької зброї;

Defense Express, Перелік пріоритетних для держави інвестиційних проєктів на 2020—2023 роки, Кабінет міністрів України

– організація серійного виробництва штамповок лопаток турбін для енергетичного та хімічного машинобудування, літако- та вертолітобудування, корабле- та суднобудування.
Сьогодні вартість виготовлення лопатки для авіаційного двигуна можна порівняти з ціною легкового автомобіля. Адже для її створення використовують дороге устаткування і рідкісні метали, що володіють настільки ж рідкісними фізичними властивостями. Літаки повинні служити не одне десятиліття, при цьому залишаючись економічними і наднадійними – будь-яка, навіть незначна поломка може призвести до трагедії. Однією з найбільш наукоємних і складних у виготовленні компонентів газотурбінних двигунів для авіації, морських суден, енергетики є лопатка турбіни. Продукцію подібної точності і рівня виробляють тільки шість країн в світі, тому що вона вимагає складних розрахунків при проектуванні і дуже високої точності у виготовленні;

Aircraft Engine Wallpapers - Top Free Aircraft Engine Backgrounds -  WallpaperAccess

– організація виробництва автогрейдера та машини землерийної (БЗМ-2У – скоріше за все, мова йде про ПЗМ-2У, – прим. ДЕ).

За такою ж схемою Уряд планує стимулювати і розвиток виробництв, що є критичними для обороноздатності країни, Зокрема, Переліком пріоритетних для держави інвестиційних проектів на 2020-2023 роки передбачено:

– будівництво заводу із виробництва тітанового порошку та виробів з нього;

– будівництво заводу із виробництва труб з тітану, алюмінію та жаростійких сплавів;

– організація виробництва концентрованої сірчаної кислоти, азотної кислоти для дрібнотоннажного спец хімічного виробництва;

– поглиблення переробки покладів графітової сировини та організація виробництва готових виробів для спеціальної техніки;

– розширення та організація нового виробництва накопичувачів енергії (акумуляторів) із суперконденсаторами;

– розробка технологій та організація серійного випуску матеріалів і приладів електронної техніки для забезпечення обороноздатності України.

Державна політика підтримки пріоритетних проєктів дозволить ефективно використати ресурси держави та бізнесу з метою досягнення найкращого результату – зростання економіки, залучення інвестицій, наповнення бюджетів, створення робочих місць.

Такі проекти можуть бути реалізовані із залученням інвестора, зокрема на умовах державно-приватного партнерства, міжнародної технічної допомоги або за рахунок кредитних коштів та бюджету.