“Уряду дозволили використовувати гроші на дороги”, – Максим Степанов про причини звільнення з посади міністра МОЗ

27.09.2021 07:55   -

Максим Степанов, екс-голова Міністерства охорони здоров’я України, розказав про причини свого звільнення з посади міністра МОЗ в інтерв’ю виданню Главком.

За словами Максима Степанова, основною причиною його звільнення була незгода з політикою уряду Дениса Шмигаля у сфері медицини. Зокрема, Степанов відкрито обурювався обіцянками реформ в українській медицині і збільшення виплат лікарям в той час, коли уряд скорочував фінансування міністерства і перенаправляв гроші з медицини на “велике будівництво”.

Я не розумію, як можна обіцяти-обіцяти, але не виконувати. От «лікарі – наші герої, ми будемо підіймати вам заробітну плату», а потім приходить час ухвалення бюджету і ми кажемо: у нас все залишається як раніше – грошей не буде. Навіщо тоді обіцяли?.. Я не готовий був підтримати проєкт, який запропонував уряд (держбюджет на 2021 рік – ред.). Я розумів: моя позиція викликатиме серйозне роздратування, але не голосував за ньогоуряду дозволили використовувати гроші на дороги“, – розповідає Степанов.

Пропозиція піти з посади була для екс-міністра несподіваною. Він розумів, що ходять різні чутки з цього приводу, але не думав, що справді дійде до цього так швидко і несподівано. Про відставку повідомив Степанову не його безпосередній керівник, Денис Шмигаль, а президент Зеленський. Тож, чия це ініціатива – Степанов не знає до цих пір.

Я розумів, що в будь-якому випадку колись залишу цю посаду. Мудра людина коли заходить до кабінету, одразу ж повинна подумати, як з нього виходитиме. Інша справа, що я планував пропрацювати триваліший термін, аби провести глобальні зміни, важливі для медичних працівників, пацієнтів і галузі в цілому. Тому пропозиція подати заяву про відставку для мене була повною несподіванкою“, – говорить екс-міністр.

На думку самого Максима Степанова, його звільнення стало наслідком принципової позиції по медичній реформі та відстоювання інтересів медиків. Через це часто траплялися суперечки із головою уряду Шмигалем. Втім, Степанов упевнений – інакше професійно виконувати свої посадові обов’язки не можливо.

Звичайно, в процесі роботи у нас були певні розбіжності в поглядах. Я відрізнявся тим, що палко відстоював інтереси галузі. Впевнений, що саме так повинен робити міністр. Навіщо в команді фахівець, який не має власної думки?! Яка від нього тоді користь?! Тоді потрібно буде визнати, що в нас є одна людина, яка все знає, все вирішує, і з нею ніхто не сперечається… Особисто мене дратують підлеглі, які з усім погоджуються. Для чого мені такі фахівці? Тоді легше набрати на роботу якихось писарів, які будуть записувати мої «великі думки». Це ж абсурд. Люди повинні бути професіоналами, які відстоюють власну думку“, – переконаний Степанов.