Україна втратила 11 пунктів в рейтингу простоти сплати податків

26.11.2019 15:00   -
Автор:

За результатами щорічного дослідження «Оподаткування 2020» (Paying Taxes 2020), яке проводиться PwC разом із експертами Світового банку, Україна посіла 65 місце та втратила таким чином 11 пунктів. Про це повідомляє PwC.
Оприлюднено результати рейтингу, в якому оцінюється простота сплати податків у 190 країнах світу.
Причини втрати позицій Україною – зумовлено активними діями інших держав, спрямованими на автоматизацію процесів та скорочення часу адміністрування податків, а також збільшенням фіскального навантаження на бізнес у нашій країні.
Країни, що покращили свої результати у рейтингу:
Туреччина, що піднялася з 80 на 20 сходинку: скасувала ПДВ на капітальні інвестиції й таким чином позбавила бізнес необхідності витрачати час на його відшкодування.
Угорщина: з 86 на 56 позицію, істотно скоротила тривалість перевірки коригувань звітності з податку на прибуток.
Португалія, Франція, Польща, Литва, запровадили звітування перед податковими органами в режимі реального часу. Відтепер державні контролери мають можливість оперативно отримувати дані про ту чи іншу операцію, а бізнес не повинен подавати разом із декларацією величезну кількість додатків із інформацією щодо своїх транзакцій.
Казахстан запустив пілотний проект із використання блокчейн-технологій для адміністрування ПДВ.
Над чим працює нині Україна — над планом подальшої діджиталізації роботи податкових органів та реформою податкового адміністрування.
Основне питання, яке потребує нагальної уваги – це велика кількість часу на податковий облік. В середньому вітчизняний бізнес витрачає на облік 328 годин на рік, що вдвічі більше, ніж у розвинених країнах. А за тривалістю обліку ПДВ наша держава посідає 176 сходинку зі 190.
PwC в Україні працює на ринку з 1993 року та входить до глобальної мережі PwC з офісами у 157 країнах світу. Компанія спеціалізується на наданні аудиторських, податкових, юридичних та консалтингових послуг.