Українців почнуть вакцинувати від ковіду вже на цьому тижні, – Степанов

16.02.2021 12:36   -

Міністр МОЗ Максим Степанов під час брифінгу 16 лютого запевнив, що кампанію з вакцинації населення України від коронавірусу розпочнуть уже цього тижня. Затримки з початком вакцинації міністр пояснив бюрократичними та логістичними труднощами. Міністр наголосив, що в першу чергу будуть вакцинувати медичних працівників.

Виникли технічні проблеми логістичного абсолютно характеру. Я думаю, що вони будуть вирішені буквально за декілька днів. Відразу після брифінгу в мене чергові перемовини з виробником саме щодо цих технічних питань доставки вакцини в Україні. Ми відразу почнемо (щеплювати). Я думаю, що на цьому тижні ми вже зробимо перше щеплення від коронавірусної хвороби – і це перше щеплення буде зроблене нашим медичним працівникам“, – зазначив міністр. 

Раніше міністр обіцяв, що вакцинація почнеться 15 лютого.

Окрім того, Степанов розказав про те, що в середині лютого Україна очікувала поставку 117 000 протикоронавірусної вакцини в рамках міжнародної програми COVAX, але через ті ж самі бюрократичні проблеми ця поставка була затримана.

Що в першому випадку, що в другому зроблено все абсолютно, навіть більше, ніж максимум, для отримання вакцин нашою країною… Думаю, що найближчими днями ми розпочнемо вакцинацію“, – запевнив міністр.

Цікаво, що сьогодні Міністерство охорони здоров’я отримало від НАБУ вимогу про надання інформації про всі перемовини з виробниками вакцин проти COVID-19 – імовірно, затримка з поставкою вакцини викликала багато питань. Міністр Степанов обурився такими вимогами, наголосивши, що робить усе можливе для української медицини.

Я – найбільш зацікавлена особа в тому, щоб розслідування відбулося максимально швидко. Розумію, що це ще один інструмент інформаційної війни, яка цілеспрямовано ведеться проти мене і Міністерства вже 11 місяців – увесь час мого перебування на посаді. Бачу, що комусь дуже не подобається моя боротьба за українських лікарів, за українську медицину. Але можу відразу сказати тим, хто влаштовує ці війни: не існує у вашому арсеналі такої зброї, яка б змусила мене відмовитися від цієї боротьби“, – наголосив очільник МОЗ

В той же час, в Міністерстві охорони здоров’я України повідомили, що вже складені списки осіб, які підлягатимуть вакцинації в першу чергу, затверджений також план вакцинації в масштабах країни.