Українцям перерахували зарплати: скільки в середньому платять

29.05.2023 12:00   -

В Україні ринок праці поступово відновлюється після початку повномасштабної війни. Середня зарплата за перший квартал 2023-го збільшилась на 3,1%, а станом на кінець травня становила 13 423 грн.

Про це повідомляє видання PaySpace. Так, за їхніми розрахунками, після початку повномасштабної війни кількість вакансій скоротилася в 15 разів. Однак зараз на ринку відбувається поступове відновлення.

За даними ПФУ, на початку 2023-го середня зарплата в Україні склала 12 644 грн. А до травня зросла до 13423 грн. Щоправда, варто зазначити, що дані Пенсійного фонду, які використовує видання, можуть нечітко відображати реальне становище на ринку.

Так, Пенсійний фонд показує статистику лише з тих зарплат, з яких їм сплачують внески. Доходи фізосіб-підприємців, тіньову частину заробітних планів статистика не враховує. Для порівняння кадрові портали показують середню зарплату в розмірі близько 16 тис. грн.

При цьому кадрові портали показують лише дані з оголошень, вони не враховують ті вакансії, в яких не вказано заробітну плату, або ті вакансії, які закриваються без участі кадрових порталів. Традиційно найвищі зарплати одержують працівники сфери інформаційних технологій.

Також відрізняється розмір середньої зарплати та залежно від регіону. Високі зарплати у столиці, Львові. При цьому, наприклад, у Харкові, який до повномасштабної війни займав місце серед міст із найвищими середніми зарплатами, заробітки значно скоротилися.