За гроші біля “Мечки” запаркують хоч вантажівку з вибухівкою?

29.05.2023 12:44   -

На територію провідного обласного медзакладу можна загнати будь-яке авто. На день або на цілу ніч. Головне – оплатити готівкою. І це — в розпал війни, коли питання безпеки мають бути приорітетом №1. Такі абсолютно шокуючі факти встановили журналісти.

 До того ж вдень «парко-мени» завбачливо пропонують відвідувачам  придбати бахіли та маски. Корупція та безлад на території “Мечки” квітнуть. А директор лікарні Сергій Риженко знову «не бачить» проблеми?  

З початком повномасштабного вторгнення у лікарні Мечникова знаходяться на лікуванні військові – саме до них найчастіше приїжджають відвідувачі. Та подвір’я обласної лікарні давно перетворено на платний паркувальний майданчик. Війна – не перепона для заробітку.

Це питання неодноразово піднімали журналісти та пацієнти. Директор медзакладу Сергій Риженко відхрещувався від проблеми: мовляв, це все не до нього. 

Дійсно, існував  договір лікарні з приватної компанією «Сіві-центр» на оренду асфальтобетонної відмостки, а не договір на організацію паркування. Тобто фірма, що нібито обслуговує пацієнтів та їх родичів, незаконно збирала (та продовжує збирати!) гроші з водіїв. 

Дніпропетровська обласна рада, до якої апелює Риженко, відхрестилася від сумнівної оборудки. Після публічного скандалу профільна комісія рекомендувала лікарні припинити відносини із «Сіві-центром».

Однак пройшло три роки, Сергій Риженко приєднався до нової партії влади та вкотре став депутатом, а й досі по подвір’ю обласної лікарні  бігають «парко-мени» та беруть оплату готівкою. 60 гривень з кожного водія.


У будні біля корпусів лікарні – купа автівок. Чорного «кешу» збереться –  кілька тисяч гривень лише за одну добу. «Парко-мени»  пропонують одразу потурбуватися про бахіли та маски – це ще один комерційний клондайк у Мечці. 

Та ба більше – окрім денної погодинної оплати водіям пропонують і нічну стоянку. Теж за 60 гривень. 

При  цьому ніхто не перевіряє, що саме знаходиться всередині автомобіля, який залишають на ніч у лікарні,  де перебувають сотні поранених бійців. Як не цікавляться «паркомени» і документами водіїв. 

При цьому навіть сам пан Риженко ще до повномасштабного вторгнення зазначав що в лікарні, якою він керує, надають допомогу сотням поранених. При цьому на території медзакладу існують незрозумілі паркувальні майданчики, які обслуговує невідома нікому фірмочка, що не дотримується жодних норм безпеки у гонитві за готівкою. За такого безладу за гроші біля лікарні можна запаркувати хоч вантажівку з вибухівкою. А “паркунам”, що збирають готівку, байдуже, головне — прибуток. Таке недбале ставлення адміністрації лікарні до питань безпеки на власній території може мати вкрай негативні наслідки та потребує негайної реакції. 

  
Що відомо про фірму, яка організовувала у лікарні заробіток на нещасних пацієнтах та їх родичах? 

«Сіві-центр» має статутний капітал у 9 375 гривень, що є однією з ознак фіктивності.  Жодних активів не  зазначено. Зареєстровано підприємство у багатоквартирному будинку.  Бенефіціар – Васильєв Ігор Юхимович, фігурант справ про стягнення аліментів. Керівник-підписант – Дмитро Мельник,  до якого теж є питання у правоохоронних органів через порушення правил дорожнього руху. 

«Сіві-центр», принагідно, може надавати різноманітні послуги – від паркування автомобілів до лікування зубів. Дуже зручне підприємство для адміністрації лікарні Мечникова. Напевно тому, попри публічні обурення пацієнтів та журналістські розслідування,  Сергій Риженко воліє закривати очі на метастази корупції.