Український спецназ провів блискучу спецоперацію в Афганістані

30.08.2021 20:55   -

Українські спецпризначенці, що перебували в Афганістані, провели блискучу спецоперацію з евакуації працівників канадської дипломатичної місії. Українські військові врятували 19 афганських перекладачів і членів їхніх сімей, – повідомляє канадське видання The Globe and Mail.

Літак з афганськими перекладачами, включаючи людину, що працювала у The Globe and Mail та іншу особу, що служила у канадських військах, а також їх сім’ї, прибув до Києва після сміливої ​​операції українських солдатів, що дислокувалися в аеропорту Кабула.

Порятунок, який координували українські військові, офіс президента Володимира Зеленського та The Globe, може відкрити дорогу іншим афганцям, які тікають від талібів до Канади. Канада пообіцяла переселити афганців за умови, що вони зможуть пробратися до третіх країн, і уряд Канади звернувся до уряду України із запитом, чи готовий він перевезти біженців з Канади до Києва.

Евакуацію перекладачів було здійснено рано вранці в п’ятницю в Кабулі, через день після того, як останній канадський евакуаційний літак вилетів з Афганістану, і через кілька годин після смертельного теракту біля воріт Міжнародного аеропорту Хаміда Карзая, в результаті якого загинули щонайменше 170 афганців, які намагалися втекти з країни, а також 13 солдатів США.

Українські війська пішки вийшли до міста Кабул, щоб супроводжувати два мікроавтобуси – з перекладачами, які прямували до Канади та їх сім’ї, всього 19 осіб – на аеродром. У солдатів були фотографії номерних знаків мікроавтобусів, і вони оточили та супроводжували транспортні засоби протягом останніх 600 метрів до аеропорту.

Українські військові повернулися з Афганістану, де допомагали місії НАТО

Після того, як усі учасники рятувальної місії потрапили в аеропорт, 19 афганців посадили на військовий вантажний літак, який був розміщений у Кабулі в рамках маловідомого внеску України у зусилля НАТО в Афганістані, і разом з групою літаків долетіли до Ісламабаду. У столиці Пакистану їх пересадили на чартерний комерційний літак, який перевіз групу до України, з короткою зупинкою в столиці Азербайджану Баку.

Українська операція була успішною там, де інші зазнали краху, оскільки українські військові наважились на спецоперацію піхотою до міста для проведення рятувальної акції.

Цікаво, що раніше українські урядовці заявляли, що українських військових, що брали участь у деяких операціях НАТО, вивели з Афганістану.

Миротворчий персонал, який виконував завдання в Афганістані в рамках операції НАТО, станом на 8 червня повернувся в Україну. Відтак, на території Афганістану військовослужбовців ЗСУ немає“, — повідомила 17 серпня у Facebook заступниця міністра оборони Ганна Маляр.