Дніпропетровська область запроваджує електронні лікарняні листи

30.08.2021 17:38   -

З 1 вересня в Україні почнуть видавати виключно електронні лікарняні листи – повідомляє прес-служба Дніпропетровської облради.

Електронні лікарняні надаватимуть всі заклади охорони здоров’я та приватні лікарі, які працюють офіційно. Відтак, пацієнтам більше не доведеться нести на роботу медичний висновок про тимчасову непрацездатність. Роботодавці бачитимуть усю необхідну інформацію про е-лікарняні в особистому електронному кабінеті страхувальника (роботодавця) на вебпорталі Електронних послуг Пенсійного фонду.

«Наразі всі мед. установи області забезпечені комп’ютерною технікою, аби система видачі електронних лікарняних працювала ефективно. Медпрацівники Дніпропетровщини пройшли відповідні навчання. Якщо у них виникатимуть труднощі з оформленням лікарняних листків, то вони зможуть оперативно звертатися до консультантів. Загалом, система е-лікарняних має чимало переваг: оформлення довідок робиться в рази швидше і простіше, немає зайвих паперів, пацієнту не потрібно бігати лікарнями, виправляти помилки медиків тощо», — пояснив голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук.

Починаючи із вересня, аби отримати мед. довідку про тимчасову непрацездатність пацієнтові необхідно прийти до лікаря, який йому випише лікарняний й підпише його своїм цифровим ключем. Інформація надходить до системи eHealth, а пацієнт отримує СМС-сповіщення про те, що йому виписаний електронний лікарняний. Інформація, яка знаходиться в eHealth, пересилається до Пенсійного фонду, до реєстру листків непрацездатності та до особистого кабінету роботодавця. Останній бачить, що працівник на сьогодні є тимчасово непрацездатним. А пацієнту знову приходить СМС, що його довідка прийнята й тепер спокійно можна чекати виплат за лікарняним листком.