Українські “золоті яйця”

01.07.2020 15:03   -
Автор:

Рекордний показник коштів на Єдиному казначейському рахунку (ЄКР) забезпечений за рахунок надходжень дивідендів від державного ПриватБанку і НАК Нафтогаз України.

Роком раніше на ту ж дату в розпорядженні уряду було 12,96 млрд грн

Залишки коштів на Єдиному казначейському рахунку за червень зросли в 2,3 рази, до 75,7 млрд грн. Про це в середу, 1 липня, повідомила Державна казначейська служба. За її даними, ця сума є рекордним показником за всю історію. Роком раніше на ту ж дату в розпорядженні уряду на ЄКР було в 5,8 рази коштів: 12,96 млрд грн.

Рекордний показник коштів на ЄКР забезпечений за рахунок надходжень дивідендів від державного ПриватБанку – 24,46 млрд грн і НАК Нафтогаз України – 39,6 млрд грн. Вони були перераховані в останній тиждень місяця.

Щодо залежних рішень залежних судів проти націоналізації ПриватБанку від одного наближеного до тіла президента всім відомо. А от щодо іншого золотого яєчка – менше, хоча й там все було на межі.

Оскільки на початку цього року на порядку денному постало питання: хто ж очолить «Нафтогаз України»? Адже у  березні спливав термін пролонгованого на рік контракту з чинним головою правління НАКу. Уряд мав  оголосити кадровий конкурс. Про необхідність кадрових перестановок у «Нафтогазі» заявив і президент Володимир Зеленський. На зустрічі з тодішнім прем’єром Олексієм Гончаруком відразу після гучного скандалу з прослушкою з уст глави держави прямо прозвучало питання: «Чи буде повністю перезавантажено НАК «Нафтогаз України»?». Зеленський також доручив  «врегулювати ситуацію» з преміями для топ-менеджерів цієї компанії: їм за виграш справи проти «Газпрому» мало б перепасти понад $26 млн. За даними «Главкома», експрем’єр Гонарук вирішив у стати на бік Зеленського і теж почав вимагати, аби «хлопці з «Нафтогазу» приборкали свої апетити».

Потім був скандал з закупівлею та повним літаком «Мрія».

Гуманітарна акція, як її нарекли піарники «Нафтогазу», у підсумку виявилась яскравою піар-акцією газового топ-менеджера. Яскрава відеографіка, телевізійна зйомка приземлення літака, дрони та топовий телеведучий, який супроводжував трансляцію з аеродрому, благодійністю назвати важко. Цілком очевидно, що оплату медичної продукції «Нафтогаз» в нинішніх умовах міг здійснити лише за прямою вказівкою керівництва держави. І героєм зустрічі другого рейсу «Мрії» мав стати Зеленський, але планам не вдалось реалізуватись через попередній «зашквар».

«Ми стали глядачами супер дорогої рекламної кампанії під назвою «Андрій Коболєв з народом України». Сподіваюся, ви розумієте, що цю рекламну кампанію оплачуємо ми з вами? Сподіваюся, ви також розумієте, що 500 млн грн за медичний вантаж були оплачені нами в рахунках за газ і тепло?», –  оцінив подію народний депутат Олексій Кучеренко.

У самому  «Нафтогазі» пояснюють: закупівля та організація доставки благодійного вантажу з Китаю до України здійснена «у відповідь на звернення міністра охорони здоров’я України Максима Степанова». При цьому монополіст не пояснює, чим він керувався, адже попри тривожну ситуацію з пандемією він просто не міг витрачати такі кошти «на допомогу». Тобто топ-менеджмент НАКу діяв всупереч чинному законодавству, але, судячи з усього, на догоду новій владі.

Отже, поки що зелена мишка не розбила золоті яйця і «Нафтогаз України» готується до переїзду. До кінця року компанія переїде в інше приміщення, адже нинішній будинок «архаїчний». Акціонерне товариство «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» готується до зміни назви і це станеться найближчим часом. Про це «Главкому» повідомила директор з комунікацій НАК Юлія Шиліна. Деталі такої трансформації стануть відомі зовсім скоро, додали у компанії.

Зазначимо, національну акціонерну компанію «Нафтогаз України» було створено у 1998 рішеннями президента та уряду України. Компанія тоді об’єднала державні активи нафтогазової промисловості України.

Головна подія останніх років – це історична перемога «Нафтогазу» над російським «Газпромом» і завершення судового циклу у Стокгольмському арбітражі.

 А підсумуємо цю історію позитивною оцінкою експерта про чарівне та випадкове НЕздійснення теперішньої влади все поламати та поміняти. Відомий енергетичний експерт Михайло Гончар переконаний, що історія з «недовідставленим» Коболєвим – це «плюс» нинішній владі, бо найбільше енергетиці нині шкодять  профани, яких в останній час в енергетиці все більше. «В тих державних компаніях, де втрутилися «зелені чоловічки», спостерігається руйнація. Погляньте, що роблять з «Енергоатомом»! Тому не вважаю, що Коболєв має більше провалів, ніж здобутків. І те, що Коболєв втримався на посаді керівника НАКу є позитивним моментом“.

Автор – Боніфацій