Українські ув’язнені моряки прибули на батьківщину

08.01.2021 13:37   -

Вранці 8 січня в Україну прибули четверо українських моряків, членів екіпажу танкера Captain Khayyam, які більше 4 років провели у в’язниці «Айн Зара» в Лівії. Складні і тривалі переговори зі звільнення вели МВС і МЗС України.

«МВС разом із МЗС, успішно завершили складні та тривалі перемовини щодо звільнення українських моряків, які більше 4 років утримувались у в’язниці в Лівії. Сьогодні з ранку четверо українців повернулися до дому. Дякую ДМС за службу», – сказав Арсен Аваков.

Павла Чайку, Володимира Тостогана, Євгена Мораря, Олега Вайнеровського зустріли рідні та близькі в аеропорту «Бориспіль», – повідомляє МВС України.

Заступник міністра МВС, який також був присутній під час зустрічі моряків в аеропорту, зазначив, що захист інтересів українських громадян за кордоном та їх повернення до України є обов’язком української держави і МВС, разом з іншими державними структурами, і надалі буде робити все можливе для цього.

 У грудні 2017 лівійський суд засудив чотирьох моряків з судна Captain Khayyam до п’яти років ув’язнення. Україна неодноразово піднімала перед лівійською стороною питання їх звільнення з гуманітарних міркувань, оскільки у двох українських моряків є проблеми зі здоров’ям.