Україно-американська “Альфа” полетить восени в космос попри пандемію

13.08.2020 14:26   -

Україно-американська космічна компанія Firefly Aerospace готується до першого запуску ракети Alpha. Старт запланований на кінець жовтня або початок листопада.

Зараз ракета Alpha практично готова, а запуск намічений на кінець жовтня або початок листопада з військової бази Ванденберг, де ракету також чекають фінальні тести. Двоступінчаста ракета, відома як Альфа, спочатку планувалася дебютувати на початку 2020 року. Але пандемія коронавірусу втрутилася і затримала речі у Firefly, а також в інших космічних компаніях у всьому світі. Деяким постачальникам довелося відкладати поставки, і робота йшла повільно через необхідні заходи фізичної дистанції, – інформує Space.com.

Firefly Aerospace – приватна аерокосмічне підприємство з офісами в м Остін (штат Техас, США) та м Дніпро (Україна). Виробництво ракети розташоване в Техасі, в той час як українські співробітники компанії в Центрі досліджень і розробки в Дніпрі розробляють частину обладнання.В Україні, у Дніпрі розміщений R & D-центр, де проводяться науково-дослідні та конструкторські роботи, а також ведуться експериментальні розробки. Там налічується понад 150 співробітників. Головний офіс компанії зі 180 співробітниками знаходиться в місті Сідар Парк, штат Техас. Там же розміщено конструкторське бюро, виробництво двигунів і ракет.

Компанія також працює над більшою ракетою під назвою “Бета” і робототехнічною посадкою на місяць в підтримку комерційної програми НАСА “Місячні корисні навантаження”. Тим не менш, Firefly продовжував зростати навіть під час пандемії, розширившись з 250 працівників у січні до 310 працівників сьогодні, в основному за рахунок фінансування від співзасновника компанії Макса Полякова.

Компанія планує з 2021 року запускати дві ракети Alpha в місяць. У планах також розробка важкої ракети Beta, яка, ймовірно, буде складатися з трьох скомпонованих разом ракет Alpha.  Нехай доступність космосу все ще відносна, адже вартість доставки вантажів на орбіту все ще вимірюється мільйонами доларів, і дозволити такі витрати можуть далеко не всі. Але попит завжди народжує пропозицію. Ті, хто першими вийдуть на ринок з доступним і якісним продуктом, зможуть на роки вперед забезпечити собі лідерство в космічному бізнесі.

У підсумку, ракета-носій буде доставляти на орбіту супутники афілійованих проектів, військові супутники і вантажі NASA.   Перед запуском ракети місця під вантаж купуються, як квиток на літак. У співпраці з Firefly Aerospace зацікавлене більше 20 компаній. Зокрема, Airbus Defence and Space і D-Orbit. Загалом передпродано 50 ракет. На даний момент компанія планує будувати по 8 ракет на рік, інформує НТ.

Раніше ми повідомляли, що у Дніпрі американська космічна компанія Firefly Aerospace планує випробовувати нові двигуни для ракет-носіїв.